Mooi blauw is niet lelijk

‘Jullie zijn hier altijd zo trots op je stad, maar wat vind jij nou het lelijkste gebouw van Leiden?’ Twee jaar geleden, op een zomers terras, overviel deze vraag me nogal. Ik twijfelde tussen de bierbunker van Minerva aan de Breestraat en het onbemiddelbare pand van de Sociale Dienst aan de Langebrug, maar zelfs na nog een paar biertjes kon ik niet kiezen. Toen ik ’s avonds langs beide gebouwen naar huis zwalkte, leken ze opeens ook stukken minder lelijk.

De afgelopen maanden dacht ik mijn antwoord in het vervolg wel paraat te hebben, want alles wees erop dat de nieuwbouw van Bureau Blaauwberg aan de Maresingel, hoe kleinschalig ook, ronduit foeilelijk zou worden. Al anderhalf jaar wordt er nu aan dit ronde tuinhuisje gewerkt, en lange tijd deed het gebouwtje nog het meest denken aan een smurfblauwe zeecontainer die vanaf een bergtop richting dalstation was gestuiterd. Ongeruste voorbijgangers die de bouwlieden hoopvol vroegen of het smurfenhuisje nog geverfd zou worden, kregen een veelzeggend antwoord: ‘Ze heten Blaauwberg…’

Inderdaad is er geen kwast aan te pas gekomen, maar het pandje werd wél behangen met platen van geperforeerd RVS. En de oogverblindend glimmende wastrommel die er nu staat vind ik eerlijk gezegd… best wel mooi. Als de aannemer aan zijn tot dusver strakke schema weet vast te houden, zal het futuristische gebouwtje medio 2023 wel een keertje worden opgeleverd. Tegen die tijd hoop ik dan toch ook eindelijk het lelijkste gebouw van Leiden te kunnen aanwijzen. Uw suggesties zijn uiteraard van harte welkom.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s