Second Leiden

Iedereen moet natuurlijk zelf weten hoe hij zijn tijd verkwist (ik schrijf zelf bijvoorbeeld wekelijks een column), maar wat mensen op Second Life te zoeken hebben, heb ik nooit begrepen. Ik snap ook niet waarom iemand veel tijd en Linden dollars steekt in een virtueel Leiden, compleet met Koornbeurs en een openluchtdisco bij molen De Put. Vooral niet omdat er al een Second Leiden wás. Ein Zweiter Leiden, beter gezegd, want het gehucht ligt in het zuidelijkste puntje van Duitsland, op een halfuurtje rijden van de Bodensee.

Het plaatsje, dat ik via internet ontdekte, is klein. Hoe klein? Zeer klein! Leiden maakt met 34 andere buurtschappen deel uit van de 1300 inwoners tellende gemeente Gestratz. Het buurtschap Leiden is zo onbeduidend dat Google Maps het niet eens kent, maar met behulp van andere kaarten kun je het op luchtfoto’s wel herkennen. Leiden ligt vredig temidden van bossen en bergen, en bestaat uit slechts twee boerderijen.

Soms zou ik willen dat óns Leiden zo overzichtelijk was. In Duitsland heeft Leiden allang een gekozen burgemeester: Johannes Buhmann. De gemeenteraad heeft zich er de laatste jaren alleen bemoeid met de bestrating van Gestratz. Er is geen Dorpsgehoorzaal, en al helemaal geen te dure timmerman (over de Stadsgehoorzaal een volgende keer meer). De telefoonnummers bestaan er uit drie cijfers… Kortom, wie in z’n vrije tijd virtueel wil dansen bij een virtuele molen, moet dat vooral doen. Míjn ultieme vorm van ontspannen is wat met m’n cursor boven mijn denkbeeldige tweede huis in Zweiter Leiden zweven. Tschüss!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s