En dat is 87…

Brainstormsessies kunnen tot geweldige lijstjes leiden. In zijn eentje kwam zanger Paul Simon in 1975 bijvoorbeeld tot maar liefst vijftig manieren om een geliefde te verlaten – een niet onaardig resultaat. De gemeente Leiden toonde zich onlangs nog productiever en heeft in een eerste inventarisatieronde zelfs 86 manieren verzonnen om de Leidse ondernemers wat minder voor de voeten te lopen.

De circa 4000 in Leiden gevestigde ondernemers zijn gezamenlijk, zo is becijferd, jaarlijks een half miljoen euro kwijt aan gedoe rond regeltjes, bepalinkjes en vergunninkjes. Eerlijk gezegd viel mij dat eigenlijk nog mee: gemiddeld gaat het om zo’n tien euro per ondernemer per maand. De gemeente wil zich echter van z’n beste kant laten zien en is van plan dit bedrag met ongeveer eenderde te reduceren. Daarmee zou Leiden verder gaan dan de vanuit Den Haag verlangde 25%.

Waar Paul Simon tenminste nog íéts met zijn lijstje heeft gedaan (na twee echtscheidingen is hij in 1992 voor de derde keer getrouwd), publiceerde de gemeente in dezelfde week waarin over de ‘lijst van 86′ werd gerept ook het nieuwe modellenboek voor gevelreclame. Hierin wordt de stad in niet minder dan zes verschillende kerngebieden verdeeld, waarvoor steeds weer andere regeltjes gelden. Hoezo doorzichtige overheid? Borden op de stoep mogen niet meer, markiezen en rolluiken moeten verdwijnen, airco’s moeten uit het zicht worden geplaatst… Deze voorstellen gaan de Leidse middenstand ongetwijfeld heel veel geld kosten, en daarmee staat de teller dus gelijk op 87. Dat schiet lekker op!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s