De betaler vervuilt

Vier maanden geleden betrad ik op kosten van de gemeente een goed gevuld Trianon. In het kader van het kweken van een stukje bewustwording naar de burger toe, of woorden van gelijke strekking, mochten wij Leidenaren gratis kijken en luisteren naar de ongemakkelijke waarheid van Al Gore, een indrukwekkend rolprent waarin de voormalige aanstaande president van Amerika niet zozeer preekt dat we reddeloos verloren zijn, als wel oproept tot snel handelen. Als ik in een diesel zou rijden zou ik bij wijze van spreken de volgende dag al naar de Kwik-Fit zijn gekacheld om er een gesubsidieerd roetfiltertje onder te laten klussen.

Nu heb ik makkelijk praten, want ik heb – hoe klimaatneutraal – helemaal geen auto, laat staan een diesel. De gemeente heeft dat wel: de verschillende gemeentelijke diensten houden een flink wagenpark aan het rollen. Nu zou je denken dat een overheid die gratis bioscoopkaartjes uitdeelt dondersgoed weet wat de boodschap van de op haar kosten vertoonde film is. Het is dus ontluisterend dat al die voertuigen van de gemeente nog altijd niet groen zijn. En erger nog: op de site http://www.leiden.nl/lucht staat dat niet eerder dan pas in 2010 het volledige wagenpark aan strenge milieunormen zal voldoen.

Haastige spoed is zelden goed, maar als het om het milieu gaat is de mensheid aan het Gore-dansen, waarbij sprake is van een wankel en inmiddels danig verstoord evenwicht. De gemeente zou er dus goed aan doen om met gezwinde spoed het goede voorbeeld te geven. Geen woorden, maar daden, of in dit geval: geen films, maar filters dus!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s