Andere planeet

Sommige data spreken voor zich en behoeven dus tekst noch uitleg. Denk aan 11 september, 5 mei en in Leiden natuurlijk vooral 3 oktober. De laatste twee hebben het hier zelfs tot straatnaambordjes geschopt, en 3 oktober neemt in dit verband al helemaal een unieke plaats in. Wie niet uit Leiden komt snapt er immers niets van dat een Leidenaar zonder blikken of blozen kan beweren dat 3 oktober in verband met het weekend op 4 oktober valt. Mijn vriendin – van onder de grote rivieren – keek me destijds tenminste aan alsof niet zij, maar ík van een andere planeet kwam.

Dit jaar valt 3 oktober op onze planeet gewoon op 3 oktober, en deze column verschijnt zelfs op de dag van Leidens Ontzet. Tussen haring en hutspot door hou ik het dus kort en vrolijk.

Wist u dat we in de dichtstbevolkte gemeente van het land wonen? De menigte die vandaag de binnenstad bevolkt doet zoiets misschien wel vermoeden, maar toch… Ik stuitte op deze cijfers toen ik, overigens tevergeefs, op zoek was naar statistieken die bewijzen dat er in Leiden negen maanden na 3 oktober in verhouding werkelijk meer buitenaardse wezens ter wereld komen: zogenaamde 3-oktoberkindjes – échte Leidenaars, die begin juli jarig zijn. Voor de uien die hun peen vanavond nog in een dampend aangetroffen hutspotpot willen steken, en daarbij, als het grote vuurwerk daar is, te dronken blijken om voor de Koraalzang het park uit te gaan, is de GGD dit jaar paraat met heuse 3-oktobercondooms. Nu maar hopen dat dit Leidse rubber minder gaten vertoont dan de jaarlijkse optocht door de binnenstad…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s