’t Is oorlog!

Wie een maliënkolder, een elfendolk of een gotisch gevechtstenue wilde aanschaffen, moest zijn heil lange tijd buiten Leiden zoeken. Maar sinds kort kunt u voor bloedelf-oren en negende-eeuwse vikingzwaarden bij een speciaalzaakje aan de Hooigracht terecht. Dit winkeltje, Drie Manen genaamd, ging werkelijk geen dag te vroeg open: Leiden verkeert sinds vorige week namelijk in staat van oorlog. Ja, lacht u maar! Als u straks van uw tulpenbollen zit te knagen of van uw surrogaatkoffie nipt (wat trouwens sprekend op Senseo lijkt), dan piept u wel anders!

Leiden Ontzet, de stadsguerrilla van Jan Boer, heeft het provincieregime een brief gestuurd waarin aanvankelijk nog in diplomatieke bewoordingen kritiek wordt geuit op de plannen van de provincie met betrekking tot de RijnGouweLijn. Maar op twee derde van het epistel wordt de afzender plots bevangen door grootheidswaanzin of lijkt er anderszins een contactje los te raken: het optreden van de provincie zou door ‘de bevolking van Leiden’ als een oorlogsverklaring worden gezien, en die oorlog schijnt onafwendbaar. ‘We’ hebben het college al naar huis gestuurd en zullen er ook alles aan doen om de RGL te dwarsbomen. ‘On veux la guerre, c’est la guerre. La Guerre!’ gaat het van kwaad tot erger, waarna – hoe hilarisch – de provincie gemaand wordt op volwassen wijze te reageren.

Politiek bedrijven is iets anders dan oorlogje spelen op de hei, met latex rapieren en een potsierlijke cape om de schouders. Jan Boer lijkt nu in de raadszaal te denken dat hij Napoleon is. Ze worden voor minder weggestopt…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s