Stem kwijt

Gemeenteraadslid Hans Hendriks zorgde vorige week voor de nodige opschudding door ‘zijn’ SP te verruilen voor Leefbaar Leiden. Uiteraard werd Hendriks, en dan met name zijn waardevolle raadszetel, door Daan Sloos en kornuiten met open armen ontvangen. De oorzaak van de breuk tussen Hendriks en de partij waarvan hij al sinds 1994 lid was, lijkt helder: door ziekte had het raadslid zich al enige tijd niet of nauwelijks verstaanbaar kunnen maken. De Leidse SP-afdeling had hem met het oog op zijn gezondheid gevraagd of het niet beter zou zijn als hij zijn functie zou neerleggen, een suggestie die door een heetgebakerde Hendriks ervaren werd als een meedogenloze dolkstoot in de rug.

Dat je als politicus je stem kwijt bent, dat is nog tot daaraan toe. Het vergadert hooguit een tikje lastig. Maar als je, dolkstoot of niet, je rug niet recht kunt houden, dan blijkt wel heel zonneklaar dat je niet zo zeer je principes en je idealen, als wel in de eerste plaats je eigen belang dient. Als kersverse Sloosialist is Hans Hendriks nu immers opeens vóór meer cameratoezicht, vóór een uitbreiding van het aantal koopzondagen en vóór de Rijnlandroute – zaken die hij als SP’er nog te vuur en te zwaard bestreden had. En andersom is hij sinds kort blijkbaar tegen 24-uursopvang voor daklozen en tegen lokale bemoeienis met het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Als er in dit verband al geen sprake is van kiezersbedrog, dan is de overstap van Hendriks op z’n minst toch uiterst ondemocratisch te noemen. Niet langer alleen hij, maar ook zo’n 1250 Leidse SP-kiezers zijn nu plots hun stem kwijt. Dat is namelijk het aantal stemmen dat in maart 2006 goed was voor één Leidse raadszetel. Bijvoorbeeld de SP-zetel die Leefbaar Leiden nu op oneigenlijke wijze in de schoot geworpen heeft gekregen.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s