Op de kaart

De bouw van de fietsenkelder achter het station, waartoe de gemeente mede-opdrachtgever is, is stilgelegd omdat de vergunningen nog niet rond zijn. Het Leidse ondernemersklimaat werd het afgelopen jaar met een VVD-loos college hoger gewaardeerd dan in 2006, toen de liberalen nog wel op het pluche zaten. Nergens zijn de gemeentelijke lasten hoger dan in Leiden… Vind je het niet moeilijk om elke week een Leids onderwerp voor Steeksleutels te bedenken, vraagt men mij dan nog. Leiden weet zichzelf echter keer op keer weer op de kaart te zetten. Als in een restaurant met een te uitgebreid menu is het hooguit soms wat lastig kiezen.

Deze week eens iets luchtigs: U bevindt zich hier, een leuke expositie die nog tot eind april in het RAP Architectuurcentrum te zien is. Naast flink wat historische plattegronden, die op hun eigen tot de verbeelding sprekende wijze de stadsgeschiedenis vertellen, worden de inzendingen getoond van de deelnemers die de uitdaging aangingen Leiden op hun eigen manier in kaart te brengen. En dat leverde zeer originele invalshoeken op.

Heel sterk is het beeld van Leiden als bloem – een terechte winnaar! Een ander zag Leiden als een stad van ballen, terwijl een derde alle plekken waar haar relaties begonnen markeerde met rode hartjes – gevalletje bindingsangst, dacht ik gezien het forse aantal hartjes meteen. Er wordt ook in de toekomst gekeken, waarin Leiden wellicht als een tweede Atlantis op een paar hoogtepunten na volledig onder water verdwijnt, of als zoölogisch park fungeert. Een kaart waarin de Leidse plattegrond met die van Barcelona is gecombineerd, laat zien hoe de stad eruit zou zien als de Spanjaarden in 1574 waren gebleven. En dan is er ook nog een stadsplattegrond in de vorm van een lekker kontje… Volgende week weer billenkoek!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s