Willempie

Ook als fotograaf kun je natuurlijk een keer je dag niet hebben. Maar als de redactie van je krant een mislukte foto in kleur over drie kolommen op de voorpagina publiceert, dan heb je wel heel veel pech. Dit overkwam Peter Schipper van het Leids Nieuwsblad afgelopen vrijdag. Op zijn foto heeft VVD-leider Mark Rutte met z’n scheve mond en z’n holle blik nog het meeste weg van Willempie, van de gelijknamige carnavalshit uit 1976. Slechts de pothelm ontbreekt.

Ik heb me er trouwens altijd over verbaasd dat er in Leiden een carnavalsvereniging actief is. Carnaval is volgens mij iets voor beneden de grote rivieren, of beter nog: voor links van de Zuid-Atlantische Oceaan. Dat weerhoudt de Hutspotten er echter niet van het hier jaarlijks op een hossen te zetten. En natuurlijk: vier vooral wat je vieren wil. Wie op 30 september in Leiden de onafhankelijkheid van Botswana, de verjaardag van Udo Jürgens of de sterfdag van Willempie Oltmans luister bij wil zetten, moet dat zeker doen. Het slaat alleen nergens op.

Carnaval in Leiden, dat zijn drie prinsessenpakjes bij de Hema, die er op aswoensdag alledrie nog hangen. Dit jaar reikten de Hutspotten een prijs uit aan Tom Holswilder* van Koetshuis de Burcht. Waarom? Vermoedelijk omdat een van de leden van de Raad van Elf de bedrijfsleider van dit restaurant is. Ik kan me van mijn laatste bezoek aan het Koetshuis nog een hilarisch toetje herinneren, dat bestond uit tien opgewarmde conservenkersen met een ingestorte toef slagroom ernaast. Sindsdien kan ik deze tent met de beste wil van de wereld niet meer serieus nemen – een prijs uit handen van Prins Carnaval lijkt me dan ook een zeer toepasselijk eerbetoon. Wellicht is de Willempie-foto van vrijdag een goede aanleiding om de Jaarorde van 2009 toe te kennen aan Peter Schipper?

_____
* In de gedrukte editie van deze column staat per abuis ‘Ton Holswilder’. De redacteuren van het Witte Weekblad zijn al meer dan een jaar dermate krampachtig op zoek naar een foutje in de columns van Tjan, dat ze nu in arren moede al correct gespelde namen beginnen te ‘corrigeren’. Janner hoor, vimdt Tjam!

Advertentie

4 reacties

Opgeslagen onder Column

4 Reacties op “Willempie

 1. Ach je moet iets te corrigeren hebben he.
  Inderdaad een heel vreemde foto van Peter, mischien had hij niets beters alhoewel ik me dat niet in kan denken.

 2. Dave

  Ik wil even reageren op het stukje van over het carnaval.
  Best een zielig stukje als je het zo leest.
  Diegene die het stukje heeft geschreven, heeft waarschijnlijk niet in de gaten dat deze vereniging heel veel doet voor andere mensen.
  Jouw journalistieke stuk is ongeïnspireerde bagger.
  Erg ongepast om deze vereniging de grond in te boren.
  Ik zeg een top vereniging, hier zou je er meer van moeten hebben.
  Als je een stukje plaatst zorg er dan ook voor dat je er voor gestudeerd heb.
  Iemand de grond in boren kan iedereen maar een goed stukje schrijven dat blijkt niet voor iedereen weggelegd te zijn.

 3. @Dave: Een column is per definitie geen journalistiek stuk. En carnaval is per definitie niet iets wat je al te serieus moet nemen.

 4. @Dave: hee, is er nu ook al een opleiding voor het schrijven van columns? Eindelijk doet de universiteit haar naam weer eer aan! Leer je daar ook op de juiste plekken spaties en interpunctie zetten? Iets voor jou?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s