CSI Leiden

Wekelijks doe ik het op deze plek zelf met zeer veel plezier, maar vandaag wil ik me eens druk maken om anderen die zich druk maken om niets. Zoals CDA-raadslid Frank van Dijk, die vorige week struikelde over een stoepkrijttekening in een bushokje.

Plaats delict: de Breestraat. In een abri tegenover V&D was een poster opgehangen waarmee Veronica de aandacht vestigde op NCIS, een Emmy-winnende, CSI-achtige serie over misdaden bij de Amerikaanse marine. Dat mocht nog van Frank. Gedurende een week waren er geel-zwarte afzetlinten op het bushokje geplakt, en dat vond het raadslid al wat minder gepast. Maar dat op de stoep in het hokje tijdelijk op cartooneske wijze de omtrek van een slachtoffer stond gekalkt (een soort laaf met het postuur van Roel van Velzen), daarover schreeuwde Van Dijk moord en brand. Daags na zijn protest hadden de regen en het geschuifel van in- en uitstappende buspassagiers de gewraakte tekening echter al nagenoeg uitgewist.

Ongeveer tegelijkertijd dobberde er in de Utrechtse Veer een écht lijk. Het Leidsch Dagblad noemde het een saillant detail dat het stoffelijk overschot was aangetroffen op ongeveer 100 meter van de Kraaiersbrug, de plek waar eerder de handtas van de al enige weken spoorloze Annemieke Maeijer was gevonden. Dat het inderdaad het lichaam van de vermiste vrouw betrof, moest door CSI Leiden toen nog worden aangetoond. Schokkend nieuws, maar boze lezers leken zich op de site van de krant slechts druk te maken over de formulering ‘saillant detail’, die volgens de een nodeloos moeilijk en volgens de ander te sensatiebelust zou zijn: de krant had veel beter het woord ‘opmerkelijk’ kunnen gebruiken, zo vond men. Saillant detail: saillant en opmerkelijk zijn synoniemen. Mag het de volgende keer dus alsjeblieft weer ergens over gaan?

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “CSI Leiden

  1. ja beetje belachelijk die ophef over het bushokje en ja een lichaam in het water in leiden is natuurlijk hot news he.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s