Strange fruit

Toen ik tijdens een familie-etentje de menukaart van het onlangs stijlvol verbouwde restaurant Het Haagsche Schouw openklapte, kon ik mijn ogen niet geloven. Hier dus ook al, dacht ik…

Onderhand hebben we te maken met een tsunami aan onalledaags fruit, die onze dagelijkse boodschappen hoe langer hoe meer in zijn greep krijgt. In zuivel en frisdrank zitten steeds vaker vruchten waarvan je niet weet hoe ze eruit zien, laat staan hoe je ze moet eten. En dan heb ik het niet over de mango en de kiwi, die al lang en breed voorbeeldig zijn ingeburgerd. Nee, ik bedoel uitheemse nieuwkomers als guanabana, acerola, rambutan, maracuja en açai-bessen. Zou dat nieuwe fruit, zoals kers en appel nu, ooit op Leidse straatnaambordjes prijken? De opmars lijkt in elk geval nauwelijks te stuiten, en ons eigen fruit is de dupe: Yoki-drink met perensmaak is inmiddels bijvoorbeeld al jaren niet meer te krijgen. Kijk, dáár zou Geert Wilders eens een film over moeten maken!

Terug naar Van der Valk, het boegbeeld van de oer-Hollandse culinaire identiteit, waar een kers in de appelmoes altijd wel avontuurlijk genoeg was. Als zelfs daar nu al vreemd fruit opduikt, dan moet je toch toegeven dat er iets goed mis is. Want kent ú de kerriest? Geen idee of je zo’n ding moet schillen en of er pitjes in zitten, maar de kok van het Leidse restaurant weet er wel raad mee: hij verwerkt de vrucht heel hip tot een gel, waarmee hij de salade met gamba’s wat extra cachet denkt te kunnen geven. ‘Zegt jullie dat iets: kerriesten-gel?’ gooide ik mijn opperste verbazing op tafel. Mijn broer keek bedenkelijk naar de kaart, waarop ik hem het voorgerecht aanwees. Even bleef het stil. ‘Nee, lul!’ sprak hij toen. ‘Kérrie-sténgel.’ Oeps! Overigens was er alleen voor de kinderen nog appelmoes. Zonder kers…

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s