Gewaarschuwd

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Vandaar misschien dat ons land volgens sommigen wat aan de volle kant aan het raken is: elke Nederlander wordt dankzij de boodschappen van de bemoeizieke commercie en een betuttelende overheid zo onderhand chronisch vergezeld door een alert alter-ego. ‘Je moet meer kleur eten,’ las het mijne mij laatst in de supermarkt de les. Levensmiddelenproducent Knorr beweert namelijk dat kleurrijk voedsel gezonder zou zijn dan fletse etenswaren. Demonstratief pakte ik een gezinsverpakking M&M’s uit het schap en raadde ik mijn opdringerige metgezel aan zich verder stil te houden. ‘Kort lontje?’ haalde deze daarop onverstoorbaar een Postbus 51-spot van stal.

Soms lijken waarschuwingen wél zin te hebben. Bijvoorbeeld als je als Leidenaar je paspoort of je rijbewijs moet verlengen. Dat duurt de komende dagen langer dan gewoonlijk, aldus de Stadskrant. Normaal staat er vijf werkdagen voor: wie gistermiddag voor vier uur zijn papieren aanvroeg, kan deze dus volgende week dinsdag weer ophalen, zo rekent het bericht ons voor. Eén week, vijf werkdagen: dat klopt dus als een bus.

Van 30 april tot en met 5 mei is de afdeling Burgerzaken echter gesloten (ik denk: ik waarschuw u maar even). Het Stadskrantberichtje legt uit dat wie op maandag 28 april een nieuw paspoort of rijbewijs aanvraagt, op woensdag 7 mei in het Stadhuis zijn fonkelnieuwe identiteitsbewijs kan komen afhalen. Telt u even met me mee? 29 april, 6 en 7 mei… Dat zijn niet vijf, maar drie werkdagen, en dus duurt het verlengen van de ID’s helemaal niet langer dan anders. Integendeel: rond de feestdagen is er juist mínder tijd voor nodig. Zou iemand mij wellicht kunnen uitleggen waarom het normaal dan óók niet in drie werkdagen kan? Een gezinsverpakking M&M’s voor het antwoord…

Advertentie

4 reacties

Opgeslagen onder Column

4 Reacties op “Gewaarschuwd

  1. JB

    Op 29 april sturen ze het aanvraagformulier op. De identiteitskaartenmakers werken (zoals elk normaal bedrijf) in tegenstelling tot de afdeling Burgerzaken wel op 2, 5 en 6 mei en kunnen de kaart dus gewoon binnen de drie dagen die er voor staan produceren en terugsturen. Jij kunt em dan op 7 mei ophalen.

  2. @JB: Dat klinkt als een aannemelijke verklaring. De M&M’s liggen, bij wijze van spreken, voor je klaar… :-)

  3. Anneke

    Een attente collega van mij las uw stukje over de levertijd van een document aangevraagd op 28 april in 3 dagen klaar!
    Het feit is dat de producent van de documenten wel in productie blijft terwijl wij ambtenaren van een reeks vrije dagen mogen genieten. M.a.w. de zak M&M mag u afleveren bij burgerzaken aanhet Stadhuisplein!

  4. @Anneke: Dank voor de uitleg. De M&M’s zijn onderweg… :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s