We sterven uit!

Met de ijsbeer komt het helemaal goed, zo meldden Canadese wetenschappers vorige week. In tegenstelling tot eerdere doemscenario’s blijkt de aansteller helemaal niet met uitsterven te worden bedreigd. Mooi. Fijn. Goed voor de ijsbeer! Was er over ons Leidenaren nu ook maar zulk goed nieuws te brengen.

De cijfers liegen niet, en dus moeten we concluderen dat we er niet al te best voor staan. We begonnen 2008 in Leiden bijvoorbeeld met 600 inwoners minder dan waarmee we 2007 begonnen, en ook het aantal verkeersdoden spreekt boekdelen: hoewel er landelijk sprake was van een daling, steeg het aantal verkeersslachtoffers in Leiden van 2 in 2006 naar 6 in 2007. De Leidenaar wordt, met andere woorden, met uitsterven bedreigd.

Voor de lokale uitvaartbranche is dat natuurlijk goed nieuws: de schoorsteen moet roken, en dat doet-ie op deze manier wel. Rhijnhof zal eruit gaan zien als het strand van Katwijk op een zomerse dag: je kunt er over de hoofden lopen. Goed dus dat grafdelverij Monuta vorige week de digitale gedenkplaats introduceerde. Zich ongetwijfeld verkneukelend over de drukke tijden die hen wachten, wekken de kraaien de indruk zich kraaiend van plezier op een voorbeeld van zo’n lijk online-pagina te hebben gestort: Victor Voorbeeld is de naam van de man die op 21 april op zijn 78ste verjaardag overleed. Foto’s van hem (hij oogt stukken jonger) met kleindochter Sanne, van zijn oldtimer (met Duits kenteken) en van zijn tuin met vijver maken het plaatje compleet. De rust van het graf maakt plaats voor virtueel voortleven: vind- want googlebaar, en zonder privacy. Natuurlijk kunnen Tjan en alleman op de dood van Victor reageren, en dus heb ik zijn fictieve nabestaanden mijn oprechte deelneming betuigd: ‘Hij was een Voorbeeld voor velen.’ Dat zal ze goed doen!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s