Shoptocht

Over een kleine vier maanden is het alweer zover, en dus ontvouwde de 3 October Vereeniging onlangs haar plannen voor de viering van Leidens Ontzet 2008. Er bleek zowaar sprake te zijn van veranderingen! De kermis dijt nog verder uit (meer inkomsten), het vuurwerk wordt bescheidener van opzet (minder uitgaven) en de jaarlijkse optocht zal vooraf worden gegaan door een soort Shoptocht: een reclamestoet van Leidse bedrijven. De Vereeniging zit toch niet in geldnood?

Als columnist van een krant die volledig wordt gefinancierd uit advertentie-inkomsten, ben ik natuurlijk de laatste die zich uit mag spreken tegen reclame. En ik moet toegeven: voor potentiële geldschieters is Leidens Ontzet een zeer interessant evenement. Zo zou het Minikoraal mede mogelijk gemaakt kunnen worden door Intertoys, kan de uitreiking van haring en wittebrood verzorgd worden door McDonald’s (met kleffe broodjes McHaring), hoeft er maar één letter veranderd te worden om KPN in staat te stellen zijn wifi-netwerk te promoten (de hotspot-maaltijd), zijn er genoeg hemelbestormende kermisattracties voor zwevende reclame, en is er op de hoeden van de mannelijke bestuursleden van de Vereeniging voldoende ruimte voor sponsoruitingen. Zelfs de liederen van Reveille en Koraalmuziek kunnen gesponsord worden (‘Merck toch hoe sterck’, u aangeboden door Fisherman’s Friend).

Het is prettig te weten dat de 3 October Vereeniging het zo’n vaart niet zal laten lopen. Leidens Ontzet is immers een feest van tradities, en voor al te veel moderniteiten is de Vereeniging niet gevoelig. Als dat zo zou zijn, zouden de c en de dubbele e uit haar naam immers al lang verdwenen zijn. Toch nog een suggestie mijnerzijds: wellicht zouden de traditionele gaten in de optocht plaats kunnen maken voor lucratieve commercial breaks.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s