Bitter appelvlees

Vroeger, toen alles beter was, werden er tijdens de jaarlijkse poëziemanifestatie in de Leidse binnenstad – heel ouderwets – nog gewoon gedichten voorgelezen. In de loop der jaren neigt de invulling van het ooit zo aardige gedichtenavondje echter steeds meer naar artistieke interessantdoenerij waar de meeste aanwezigen liefst gewoon dwars doorheen kwetteren. En geef ze eens ongelijk! Ik verkeerde eerlijk gezegd in de geruststellende veronderstelling dat dit soort vage ongein van overheidswege was verbannen naar Terschelling (kenners zien de rijmwoorden), maar nee: in de categorie onbegrijpelijke kunstuitingen blijkt Leiden zo onderhand over zijn eigen Oerol aan de Rijn te beschikken.

Een man die niet kon zingen kweelde desondanks op Ischa Meijer-achtige wijze een chanson. Door de Nieuwe Rijn dobberde een bed en even later een wit voetje voorbij. Op de gevel van het Stadhuis werden onleesbare teksten van Rimbaud geprojecteerd (iets met ‘bitter appelvlees’ en ‘blondogige kwetteraars’). De man die niet kon zingen bleek ook geen viool te kunnen spelen. Een bassist produceerde teringherrie op de bas die op zijn knieën hing. Op zijn drumstel deed een slagwerker tegelijkertijd ongeveer hetzelfde, maar niets wees erop dat het afgesproken werk was. Ergens in de schaduw werd een immense Komo-zak opgeblazen tot een hoop gebakken lucht. En burgemeester Lenferink keek nog maar eens op zijn horloge.

Zowel ik als het begon me stierlijk te vervelen. Om de zinnen te verzetten deed ik een onderzoekje. Afhankelijk van wie ik voor me had, vroeg ik of hij (dan wel zij) ook zou komen kijken als het regende, als er voetbal op tv was of als er toegangsgeld betaald moest worden. De reacties waren eensluidend: Nee dus. Ik sla volgend jaar hoe dan ook maar eens een beurt over.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s