Nina China

We gaan nina nina China, zongen de cabaretiers Erik van Muiswinkel en Jeroen van Merwijk, voor wie ik respectievelijk een zwak en een blinde vlek heb. Het heeft de discussie over de Olympische Spelen die vrijdag beginnen ongetwijfeld aangewakkerd: er is niemand in ons land die met betrekking tot de schending van mensenrechten in China nog kan zeggen dat hij het ‘nicht gewusst’ heeft. Maar er is ook geen sporter die om deze reden daadwerkelijk nina China gaat. Wellicht hadden Erik en Jeroen nog op een weigering gehoopt van Okidoki, het springpaard van ruiter Albert Zoer, vlak voor een olympische hindernis. Maar Zoer blijft thuis: wegens een gebroken been, niet uit principe.

Er zijn wel artiesten die, min of meer principieel, nina China gaan. Twee, om precies te zijn. En ze komen uit Leiden. Het dj-duo Wipneus en Pim zal niet optreden in het Holland Heineken House in Beijing. De Chinese autoriteiten verlangden namelijk dat het tweetal van alle plaatjes in hun koffertje een vertaling inleverde. Wie weleens een handleiding van een uit China afkomstig product heeft geprobeerd te lezen, weet dat het met de eisen die daar aan vertalingen worden gesteld doorgaans wel losloopt, maar toch. Als je ‘Er staat een paard in de gang’ vertaalt, zullen die Chinezen toch willen weten of het niet stiekem over die dekselse Okidoki gaat.

Het was, zelfs als ze de gewenste vertalingen hadden verstrekt, overigens maar de vraag geweest of Wipneus en Pim met open armen zouden zijn ontvangen. De kabouters uit de gelijknamige kinderboekjes, waarnaar het duo zich vernoemde, zijn immers ontsproten uit de katholieke breinen van een aantal kloosterbroeders uit Maastricht. En tussen Chinese katholieken en de westerse paus is het nu eenmaal alles behalve kroepoek en foe yong hai. Niet okidoki dus.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s