Andere koffie

Als er niets aan de infrastructuur wordt gedaan, verandert Leiden in een soort Anton Pieck-stad, zo waarschuwen de duo-voorzitters van ondernemersvereniging BV Leiden in de onlangs verschenen editie van het tijdschrift ‘Het Ondernemersbelang’. Soms lijkt me dat helemaal geen verkeerde gedachte. Lekker rustig, en in een echte Anton Pieck-stad vind je ook nog echte, Pieckoreske middenstand: een slagerij, een groentenboer, een viswinkel. Kom daar in de Leidse binnenstad vandaag de dag nog maar eens om. Eenheidsworst all over the place, terwijl gespecialiseerde winkels voor de dagelijkse boodschappen op de vingers van één hand te tellen zijn.

Onze Haarlemmerstraat is vandaag de dag bijvoorbeeld volkomen inwisselbaar met winkelstraten in andere steden. De telefoonwinkels klitten er samen, zoals het Kort Rapenburg het domein is geworden van uitzendbureaus en in de Donkersteeg relatief veel schoenwinkels gehuisvest zijn. In één kilometer koopplezier vind je slechts één slagerij (Van der Zon) en twee bakkers (AA en BB: Ak-Al en Bakker Bart), terwijl een zoektocht naar iets simpels en voor de hand liggends als een appel helemaal vruchteloos zal blijken.

Toch gloort er hoop voor de Leidse liefhebbers van de kleine, gespecialiseerde middenstand, want de Botermarkt verandert langzaam maar zeker in een soort Koffiekade (KK). Simon Lévelt krijgt concurrentie van koffie- en theewinkel het Hofje van Wijs, dat zich in het pand van de helaas ook al verdwenen Leidsche Verswinkel gaat vestigen. En wie er koffie wil drinken kan binnenkort niet alleen bij Vooraf & Toe en Café Macchiato, maar ook bij een filiaal van Coffee*star terecht. Wake up and smell the coffee! Als dát tendenzen zijn die bij een Anton Pieck-stad horen, laat die RijnGouweLijn en die Rijnlandroute dan maar zitten.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s