La Vida Leiden

Bemoei je met je eigen zaken. Dat is de letterlijke betekenis van de Latijnse naam van het roemruchte, in 1890 opgerichte studententijdschrift Propria Cures, waar onder meer Slauerhoff, Bomans, Brandt Corstius en Biesheuvel hun carrière begonnen. Twee weken geleden gingen er zo’n drieëntwintighonderd exemplaren van het gratis introductienummer van het blad retour afzender omdat de organisatie van de Leidse El Cid-week weigerde ze onder de nieuwe eerstejaars te verspreiden.

Wat een beangstigende braafheid. Want hoewel er formeel geen reden is gegeven voor deze vorm van censuur, heeft het er alle schijn van dat een tekening van Fokke & Sukke op de voorpagina en een hilarisch bedoelde rubriek waarin niemand (of beter: niets) minder dan de anus van Albert Verlinde lezersvragen beantwoordt, bij de El Cid-commissie in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Zouden de zieltjes van de nieuwe lichting studenten hier werkelijk te teer voor zijn? Of worden de Leidse eerstejaarsdagen gekenmerkt door een jaren vijftig-achtige spruitjeslucht en is La Vida Leiden, dat volgens het thema van El Cid 2008 geliv’d zou moeten worden, nogal aan de bekrompen en kleinburgerlijke kant?

Ik moet zeggen dat ik wel leukere (én aanstootgevendere) Fokke & Sukke-cartoons heb gezien, en ook de vragenrubriek, waarin de anus van Albert Verlinde niet verder komt dan ‘prrrffft’, ‘fwiep’ en ‘pruttel’, is aan de puberale kant en doet tamelijk schoolkrantachtig aan. De echte Albert Verlinde kon er desondanks wel om lachen en gaf in een weinig subtiele reactie aan best te houden van grapjes die ‘tot het gaatje gaan’. En Tjanus? Die is er nooit zo van gecharmeerd wanneer moraalridders voor anderen denken te moeten bepalen wat goed voor ze is. Met andere woorden: bemoei je met je eigen zaken. Prrrffft!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s