Lo

Mijn column over de meest overschatte gitarist van de regio is niet overal in goede aarde gevallen: het stukje zou volgens sommigen slecht zijn voor het Leidse popklimaat. Nu draag ik de lokale muziekscene een zeer warm hart toe, maar eerlijkheid is me ook wat waard – laten we elkaar hier in de Sleutelstad niet voor de gek gaan houden. Stel dat ik zou vinden dat de Shoes nu wel vaak genoeg eenmalig weer bij elkaar zijn gekomen, dan moet ik dat kunnen opschrijven. Ik vínd dat zo onderhand overigens ook.

Ter compensatie deze week een column over de meest ónderschatte zanger van de stad, die op zijn sax ook nog een aardig partijtje meeblaast. Een paar weken geleden zag ik hem weer in actie in jazzcafé The Duke. Met zijn muzikanten, die tot de top van ons land behoren, beantwoordde hij op een doordeweekse dinsdag al spelend de vraag hoeveel muzikaliteit je kwijt kunt op een podiumpje van krap zes vierkante meter – en dan bleek er zelfs nog ruimte over te zijn voor spelvreugde.

Kun je iemand die backing vocals zingt bij Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis ‘onderschat’ noemen? Eigenlijk niet natuurlijk. Maar als deze zanger op eigen houtje – dat wil zeggen: vergezeld door musici van Borsato en Boudewijn de Groot – tijdens een gratis optreden in The Duke nog geen dertig man op de been weet te brengen, dan heb ik toch het gevoel dat Leiden nauwelijks weet wat er op de podia in de stad gebeurt. ‘Onze’ Lodewijk van Gorp heeft namelijk een van de mooiste stemmen van ons land. Zijn enige handicap is dat hij meer een muzikant dan een entertainer is, die ook nog eens de grootste moeite lijkt te hebben om met zijn ogen open te zingen. Als u dat net als ik geen bezwaar vindt, ga dan (tip van Tjan) komende zondagavond, als Lo weer in The Duke speelt, eens kijken, of beter nog: luisteren!

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder Column

2 Reacties op “Lo

  1. Leuk dat je je mijn opmerking op je column over de meest overschatte gitarist van Leiden nog herinnert en er aan refereert in deze column. Dit maal ben ik het echter helemaal met je eens en ik vind het ook triest dat dergelijke muzikanten zo weinig publiek krijgen.
    Het Witte Weekblad zou om dit tij te keren overigens wel eens aandacht kunnen besteden aan de projecten van de Leidse Vereniging van Popmuzikanten (Project24 in de Qbus). Ik zal de berichten wel steeds te laat versturen (ik doe daar nu de PR voor) maar ik heb er nog geen een in de krant gezien. Misschien een idee?
    Check http://www.lvp-site.nl of http://www.leidenvirtueel.nl en kom aanstaande vrijdag 17 oktober eens kennis met ons maken en de Leidse band Panic In Detroit bekijken en beluisteren. Een positief Leids muziekklimaat begint per slot van rekening bij jezelf!
    Je herkent me als een van het videoteam, kort donker haar.

  2. @Marcel: Zoals de redactie zich niet – of nauwelijks – bemoeit met mijn column, heb ik weinig invloed op de redactie. Ik zou zeggen: bel eens met de krant, vraag naar Eric, leg hem uit wat Project24 behelst en stel hem voor daar een stuk over te maken. Enne, doe hem maar de groeten van Tjan. Overigens: vrijdag ben ik helaas niet in de stad. Succes met filmen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s