Kukeleku

Twee muzikanten gaven onlangs een concert in het Leidse stationsgebouw. Levensgevaarlijk, volgens het Leidsch Dagblad: ‘Af en toe denderde er een trein over het tweetal heen,’ meldde de krant. Zorgvuldig formuleren is een vak, en ook in de relatie tussen Leiden en de NS is de zorgvuldigheid al geruime tijd spoorloos. De gemeente en de spoorwegen houden inmiddels een heus continuüm van list en bedrog, van ruzie en achterklap en van haat en nijd aan de gang. Ga maar na: de bouw van de fietsenkelder achter het station werd stilgelegd omdat er geen bouwvergunning was verstrekt, er werd geruzied over de publieke functie van de stationstraverse en het station van de toekomst zal, opnieuw bij gebrek aan vergunningen, zijn naam voorlopig nog wel even eer aan doen.

Begin deze maand sloopten de NS de spoorwachterswoning aan de Haagweg, tot woede van wethouder Jan-Jaap de Haan. Een week later zou het haveloze pandje door de gemeente namelijk tot monument worden verheven. Diezelfde gemeente had eerder al een sloopvergunning verstrekt, dus het klaaglijke kraaien van De Haan raakt kant noch wal en de aanstaande monumentenstatus zal bij de NS ongetwijfeld juist als aanjager hebben gefungeerd.

Begrijp me niet verkeerd, ook ik betreur het dat het huisje is gesloopt – al was het maar omdat mijn schoon-overgrootvader er als overwegwachter nog gewoond en gewerkt heeft. Ik herinner me evenwel ook welke dubieuze rol de gemeente speelde bij de sloop van de keurmeesterswoningen aan de Pasteurstraat. Die hadden eveneens een bijna-monumentenstatus maar moesten zo nodig tegen de vlakte omdat op die plek in het prestigieuze Nieuw Leyden een grasveldje was bedacht. De verontwaardiging van de wethouder doet mij eerlijk gezegd dus vooral denken aan het drie keer kraaien van een heel andere haan.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s