Pleinvrees

Op het Stationsplein kan iemand met pleinvrees rustig rond kuieren, zonder dat hij bang hoeft te zijn dat zijn fobie hem parten gaat spelen. Met z’n zeecontainers en z’n nauwelijks in het oog springende Wolkersmonumentje is het namelijk geen plein, maar een hindernisbaan, met om de anderhalve meter weer een ander schijnbaar lukraak geplaatst stuk straatmeubilair. En als je al niet tegen een prullenbak aan loopt, dan word je wel omver gereden door een gebruiker van het fietspad, dat – als was het de set van Lars von Triers ‘Dogville’ – slechts bestaat bij de gratie van een provisorische lik verf. Het Stationsplein een plein noemen is net zoiets als het over de Dom van Leiden hebben als je de Marekerk bedoelt.

Maar er is hoop: fout gestalde fietsen worden vanaf nu écht verwijderd (wethouder John Steegh kwalificeerde ze als ‘onesthetisch’, wat er volgens mij op neerkomt dat ze prima in het straatbeeld passen), en de gemeente Leiden en de Nederlandse Spoorwegen stellen gezamenlijk maar liefst drie ton beschikbaar om het pleintje zo mogelijk nóg gezelliger te maken.

Het moet een misverstand zijn. De Leidenaar heeft zijn buik niet vol van dit wanstaltige stukje Sleutelstad omdat het er ongezellig zou zijn, maar omdat het een onoverzichtelijke, stedebouwkundige miskraam is. Daar kun je wel voor drie ton aan bankjes, plantenbakken en vlaggen tegenaan gooien, maar daarmee wordt het echte probleem niet verholpen: de puinhoop zal er juist alleen maar groter door worden. En over die kerstboom die binnenkort temidden van deze zwijnenstal wordt opgetuigd, ben ik ook allesbehalve opgetogen. Wedden dat die eerst en vooral uitermate hinderlijk in de weg gaat staan? Als-ie niet omwaait natuurlijk, want zoals iedereen inmiddels weet, kan het op het Stationsplein lelijk tochten…

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Pleinvrees

  1. M. v.d. Kroef

    Met een dergelijk stukje liep ik deze week in mijn hoofd! De spijker op z’n kop geslagen. Levensgevraalijk is dit plein. Je zal busschauffeur zijn! Altijd bedacht op het pletten van overstekend wild in de vorm van voetgangers of fietsen. Ik probeer zelf altijd het goede voorbeeld te geven door over de alweer vervagende lijnen van het fietspad te rijden. Zinloos. Blijft een chaos. Dus niet gezelliger maar veiliger maken! Een rotonde een idee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s