Li-La-Leidenaar

De Volkskrant onthulde in februari dat Barack Obama een Fries was. Obama zou tot het Dokkumer geslacht Obbema behoren, dat – zo wilde het letterlijk fantastische krantenbericht – de wapenspreuk ‘Ja wy kinne’ voerde. Onzin natuurlijk, want… Obama is een Leidenaar. ’t Is echt, ’t is heus, ’t is raar, maar waar! Wat denken die Friezen wel? Dat ze zich zomaar ongestraft een Amerikaanse president kunnen toe-eigenen? Nee hoor: net als bijvoorbeeld Franklin Roosevelt en de beide presidenten Bush heeft Obama gewoon Leidse wortels.

Nu beweert ongeveer heel Noord-Amerika af te stammen van The Pilgrim Fathers, een clubje waar hoog van wordt opgegeven, maar dat in feite een zootje ongeregeld was dat door meer geluk dan wijsheid in Leiden (en later ook in Amerika) verzeild raakte. Volgend jaar, als het precies 400 jaar geleden is dat deze bootvluchtelingen zich in onze stad vestigden, kom ik hier ongetwijfeld nog een keer op terug.

In de VS is die Leidse komaf nogal een issue, dus voor een Amerikaan moet een bezoekje aan Leiden bijna wel een teleurstellende ervaring zijn. Al zodra hij het station verlaat (hé, dat lijkt Ground Zero wel!), wordt hij op zoek naar hotel Mayflower door de wegwijzer bij de uitgang zowel de stad als terug de stationshal in gestuurd. Dat klopt in zoverre, dat als hij de trein naar Schiphol pakt en dan naar Washington vliegt, dat zich dan ook dáár een hotel Mayflower bevindt – in dit Amerikaanse hotel werd de foto genomen waarop Monica Lewinsky president Bill Clinton een hug gaf. Het Leidse hotel is herkenbaar aan de defecte lichtreclame, waardoor het na zonsondergang nu al jaren OT L M Y LO ER heet. Kunnen we er als trotse Li-La-Leidenaren niet voor zorgen dat voor 2009 die wegwijzer en die lichtbak nog even worden gefixt? Yes we can! Toch?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s