Moord en doodslag

‘Nederland wordt geteisterd door een columnistenplaag,’ hoorde ik een mediadeskundige onlangs zeggen. En inderdaad, er zijn inmiddels bijna meer columnisten dan deskundigen. Goede kans dat ook u een échte columnist kent. Of zelfs bent, zoals ik. Hetzelfde geldt voor blonde thrillerschrijfsters: Esther Verhoef, Annet de Jong, Marion Pauw, Saskia Noort, Simone van der Vlugt… En dan schrijven deze dames ook nog eens sneller dan God kan lezen.

Van laatstgenoemde blondine verscheen onlangs ‘Herfstlied’, dat zich afspeelt in Leiden. Onze stad (qua inwonertal de achttiende stad van ons land*, die in de hitlist van de grote misdaad godzijdank al helemaal nauwelijks meetelt) als decor voor moord en doodslag, en een journaliste van het Leidsch Dagblad die persoonlijk bij de zaak betrokken raakt… Hoewel ik me nauwelijks kan indenken dat zoiets echt in Leiden zou kunnen gebeuren is Van der Vlugt niet de eerste blonde thrillerschrijfster die met een boek over Leiden als moordstad komt: Maartje ’t Hart deed in 1983 met ‘De kroongetuige’ hetzelfde.

Ik heb nog geen tijd gehad om ‘Herfstlied’ te lezen omdat ik het momenteel te druk heb met het meelezen van het zijn voltooiing naderende tweede boek van Annet de Jong, de blonde thrillerschrijfster uit míjn vriendenkring. Zodra dat bij de uitgever ligt ga ik op vakantie, met ‘Herfstlied’ in mijn koffer. Ongetwijfeld een probaat middel tegen eventuele heimwee!

* Net als het Italiaanse Prato, het Finse Porvoo, het Duitse Bielefeld, het Portugese Odivelas en het Britse Wolverhampton is Leiden de achttiende stad van het land. En dat is ook de oplossing van mijn kerstpuzzel van vijf weken geleden. Ik heb helaas geen oplossingen mogen ontvangen, laat staan goede. Het te winnen exemplaar van ‘Herfstlied’ hou ik dus lekker zelf…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s