Rook Reveille

Soms wordt mij per mail gevraagd of ik een column wil schrijven over een of andere vermeende misstand in uw en mijn stad. Meestal wimpel ik dergelijke verzoeken vriendelijk af (neem zelf een column, denk ik dan), maar deze week maak ik voor één keer een uitzondering. Dit weekend ontving ik namelijk een ontluisterend mailtje van een clubje dat onlangs is opgericht en dat zich De Peukgeuzen noemt. Ene Marco schreef me dat hem via een niet bij name genoemd raadslid ter ore is gekomen dat er in de achterkamertjes en wandelgangen van het Leidse stadhuis momenteel druk gelobbyd wordt om de hele binnenstad op 2 en 3 oktober tot rookvrije zone te bombarderen. Binnen de singels zou er tijdens de festiviteiten niet mogen worden gerookt, ook niet op straat.

Vorig jaar ging op last van het stadsbestuur de muziek op een laag pitje en dit jaar wacht ons tijdens het Feest der Feesten dus een algeheel rookverbod. De betutteling viert hoogtij en ik vraag me dan ook af waar dit stopt. Mag er in 2010 geen alcohol meer worden geschonken? En moet in 2011 de helft van de kermis het veld ruimen om gokverslaving tegen te gaan? Overigens zal de aanstaande Leidens Ontzet ook de eerste zonder gerookte paling zijn, want als het aan minister Verburg ligt mag er in oktober niet meer op paling worden gevist.

Om de politiek wakker te schudden en de betutteling tegen te gaan roepen De Peukgeuzen de Leidse bevolking op vanavond aanwezig te zijn tijdens de eerste zogenaamde Rook Reveille. Net als de traditionele Reveille over precies een half jaar, vindt de bijeenkomst plaats op het Stadhuisplein. Ook dit evenement begint om klokslag zeven uur (maar dan ’s avonds) met het zingen van het Wilhelmus. Namens De Peukgeuzen bent u van harte uitgenodigd om uw stem te laten horen (roken is toegestaan).

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s