Pfff

‘Wanneer ik met mensen praat over Leiden als winkelstad en mijn riedel heb afgerateld, word ik vaak geconfronteerd met de onvermijdelijke 3 j’s: "Ja Joh Joost."’ Dit is een typische, onzorgvuldig geformuleerde Joost Bleijie-zin in een al even typische Bleijie-column. ‘Vaak’ betekent immers ‘niet altijd’, dus zo onvermijdelijk zijn die 3 j’s nu ook weer niet. Als ik de wekelijkse column van onze centrummanager in het Leids Nieuwsblad lees, spelen bij mij altijd de onvermijdelijke 3 f’en op, met daarvoor een hoofdletter p.

Dat zijn ‘Leidse Nieuwe’ taalkundig rammelt, is nog tot daaraan toe. Mijn ‘Pfff’ wordt met name veroorzaakt door de omhaal van woorden waarmee Bleijie steevast om de hete brij heen draait. Ten tijde van Robert Strijk schreef ik hier al eens dat een centrummanager zowel de gemeente als de middenstand te vriend moet houden. Ik heb de indruk dat Strijk met deze spagaat veel beter uit de voeten kon dan zijn opvolger, die in mijn ogen tot dusver weinig daadkracht heeft getoond.

Ook in de Ja Joh Joost-column komt Bleijie weer niet verder dan de constatering in Leiden wel veel leuke winkeltjes uit het zwerfsegment zitten, maar dat winkels uit het topsegment ontbreken. Hij noemt geen oorzaak, hij komt niet met een oplossing, hij constateert slechts dat Leiden een Zara en een Sting mist. Pfff… Dat het in Nederland slechts 13 filialen tellende Zara zich niet in de qua inwonertal achttiende stad van het land vestigt, lijkt me met een winkel in Den Haag om de hoek toch vrij evident. Bleijie denkt dan weer wel te snappen dat je in buurbollendorp Lisse geen Sting aantreft: dat is namelijk geen regiocentrum. Maar hoe zit het dan met Capelle aan de IJssel, Sneek en Ede? In deze drie metropolen zit wél een filiaal van Sting. Net als op Haarlemmerstraat 77 trouwens…

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s