Nico for stadsdichter!

Gedichten op meer dan honderd blinde muren, een Dichtersgilde dat al tien jaar bestaat, een jaarlijkse gedichtenmanifestatie op de Nieuwe Rijn… Hoewel Leiden onmiskenbaar iets heeft met poëzie, ontbreekt het onze stad aan een stadsdichter. De zelfbenoemde ‘stadsdichterette’ Pink Meltzer laat ik hierbij bewust even buiten beschouwing, want steeds als ik word geconfronteerd met haar ongetwijfeld goedbedoelde ‘Pinksels’ (een soort dertien in een dozijn-gedichtjes) beginnen de spiertjes in mijn tien tenen spontaan nauwelijks te onderdrukken samentrekkende bewegingen te maken. Laten we het er gemakshalve maar even op houden dat dat aan mij ligt.

Nico Dijkshoorn, de huisdichter van ‘De Wereld Draait Door’, bedient zich in zijn eveneens rijmloze gedichtjes van eenzelfde formule als Pink: ook zijn gedichten zijn doorgaans kort (maar dan wél krachtig) en lichtvoetig (maar dan wél leuk). Bovendien weet Dijkshoorn zijn wél oorspronkelijke invalshoeken in tegenstelling tot de dichterette wél uiterst scherp en doeltreffend onder woorden te brengen.

Het goede nieuws is dat Dijkshoorn sinds kort in Leiden woont. Ik zeg: omarmen, inlijven en uitbuiten, deze nieuwe stadsgenoot. Vorige week gaf hij tijdens een diapresentatie bij Kooyker voor een vijftigkoppig publiek een proeve van zijn kunnen en toonde hij met een reeks Leidse gedichtjes zijn betrokkenheid bij zijn nieuwe woonplaats. Met Nico Dijkshoorn krijgen we zomaar een eigen Deelder in ons schoot geworpen! Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat ik nu het risico loop dat de redactie van het Witte Weekblad ontdekt dat deze aanstaande stadsdichter ook ijzersterke columns schrijft. Mocht dit impliceren dat er op deze plek dan wekelijks een stekelig stukje van Dijkshoorn verschijnt, wil ik dat risico best nemen.

Advertentie

7 reacties

Opgeslagen onder Column

7 Reacties op “Nico for stadsdichter!

 1. Jan Verbaan

  Beste Tjan!
  Nou ja best! Lees ik jou berichtje over Nico voor stadsdichter. Over smaak valt niet te twisten, alhoewel sommigen dat wel doen, jij bijvoorbeeld. Propageer domweg jouw Nico, maar moet dat nu met het afzetten tegen een dichterette. Flauw, daardoor wordt Nico niet beter of slechter. Ik ben benieuwd of Nico wel van jouw nivo is en blij verrast door dit oneigenlijke vergelijk. Dus, wees positief, en prijs Nico de hemel in.
  Groet.
  Jan.

 2. @Jan: Een column volgens de Van Dale: ‘Regelmatige (min of meer kritische en op een vaste plaats verschijnende) bijdrage aan een krant of een weekblad, meestal ondertekend, en een specifiek domein van het maatschappelijk leven becommentariërend of afwisselend de meest gevarieerde onderwerpen behandelend.’
  Zoals jij mag vinden en schrijven dat mijn column niet deugt, mag ik mijn bedenkingen uiten bij de Pinksels van de stadsdichterette. Zeker nu er een in mijn ogen – een column is immers een persoonlijke mening – beter alternatief voorhanden is. Hierbij speelt niet louter smaak een rol, maar ook kwaliteit: stilistisch, taalkundig, mate van inventiviteit, etc. Naar mijn mening is de vergelijking van beide rijmloze, korte gedichtjes zoals je zult begrijpen dan ook verre van oneigenlijk.

 3. Ymme

  Zoals Tjan zelf al aangeeft: iedereen heeft een eigen mening. Ieder kan voor zich bepalen hoeveel waarde je moet hechten aan de mening van een columnist van het witte weeklad. Gelukkig wonen er nog 16 496 078 andere mensen in Nederland die ook een eigen mening hebben. Zo vind ik bijvoorbeeld dat de colum van Tjan een beetje gefrustreerd overkomen. Lijkt me trouwens heerlijk om van frustraties uiten je beroep te kunnen maken. Gelukkig zijn er nog genoeg columnisten die op een humoristische manier kritisch schrijven.
  Groet,
  Ymme

 4. @Ymnme: ‘Van frustraties uiten je beroep maken’ – ja, dat lijkt me ook wel wat, gesteld dat ik die zou hebben, althans…

 5. Of gewoon dichter des vaderlands, kunnen we allemaal van hem genieten..

 6. Pink Meltzer

  Hallo Tjan.
  Ik neem aan dat je je gefundeerde mening baseert op mijn gehele bundel en die volledig hebt gelezen.
  Dus: kom langs mijn adres. Dan krijg je het aankoopbedrag retour en kan ik gelijk ‘je ware gezicht’ aanschouwen.

 7. @Pink Meltzer: Dank voor je genereuze aanbod. Los van het feit dat ik het onzin vind dat jij zou moeten opdraaien voor het feit dat je gedichten mijn smaak niet zijn, is de handhaving van mijn pseudoniem mij meer waard dan 15 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s