Zonde-van-het-G€LD krant

Eerder deze maand verscheen de Leidse G€LDkrant: op A3-formaat, in full colour en huis-aan-huis verspreid in een oplage van maar liefst 57.000 exemplaren. ‘Het kan geen kwaad om op de centen te letten,’ meldt de in opdracht van de gemeentelijke Stadsbank Leiden vervaardigde krant al in de eerste alinea. Een glasheldere boodschap, waarmee de gemeente afgaande op deze krant zelf maar bar weinig lijkt te doen.

Stel 1: Je doet je dagelijks boodschappen bij de Voedselbank en moet elk dubbeltje omdraaien om rond te komen. Zou er dan brood over zijn om aan de eendjes te voeren, zoals een van de ‘gratis uittips met jonge kinderen’ in de G€LDkrant luidt? Ik dacht van niet. Die tips zijn sowieso aan de badinerende kant: ‘Lekker uitwaaien op het strand, schelpjes zoeken en spetteren in de branding’ is letterlijk een van de op de omslag beloofde ‘slimme geldtips’. Dat mensen weinig geld hebben wil niet zeggen dat ze infantiel zijn. Ten eerste kunnen ze dat zelf wel bedenken (het begrip ‘strand’ is vrij algemeen bekend), en ten tweede hoef je het niet aan te prijzen alsof het om een zonvakantie gaat. Stel 2: Je wasmachine begeeft het en de auto moet worden gerepareerd. Geen paniek, de G€LDkrant weet raad: ‘Het is slim om altijd een bedrag op een spaarrekening achter de hand te hebben’. U nog een flinke klodder mosterd na de budgetmaaltijd?

De krant bevat ook een rekensommetje: de was drogen met een droger kost € 0,63. Wat bespaar ja als je 50 keer de was aan de lijn hangt? Uit mijn hoofd kwam ik op € 31,50 uit, maar volgens de G€LDkrant is dat € 35,00, een verschil van 35 om te draaien dubbeltjes. Als ze bij de Stadsbank allemaal zo rekenen prijs ik mezelf helemaal gelukkig dat ik daar niets mee te maken heb. En dan ga ik nu de eendjes voeren en schelpjes zoeken…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s