Euroduswel

Uw Witte Weekblad mag deze weken dan misschien in het teken staan van Holland, morgen mogen we even verder kijken dan de grenzen van eigen stad en land. Voor de zevende keer sinds 1979 worden we in staat gesteld mede te bepalen hoe de 25 Nederlandse zetels in het Europees Parlement worden verdeeld. Leeft Europa in Leiden, vroeg ik me naar aanleiding van de verkiezingen van morgen dan ook af. Van oudsher zijn Leidenaren immers argwanend als het om autoriteiten op afstand gaat en het feit dat het ‘postparlementaire samenwerkingsverband’ Eurodusnie uitgerekend in onze stad zijn oorsprong vindt, doet wat de populariteit van Europa betreft het ergste vermoeden. Slechts 44 procent van de Leidenaren nam in 2004 bij de laatste Europese verkiezingen de moeite de gang naar de stembus te maken. Daar gaan we al, dacht ik dus – tot ik wat beter keek en zag dat die opkomst maar liefst 5 procent hoger lag dan het landelijk gemiddelde.

Vorige week donderdag vond in de Pieterskerk een uitstekend debat plaats tussen de lijsttrekkers van de acht grootste partijen. De kerk zat vol – weliswaar voornamelijk met studenten, maar toch: Europa leeft in Leiden dus wel degelijk. En dat is maar goed ook, aldus burgemeester Lenferink in zijn openingswoord. Hij onderstreepte het belang van Europa voor Leiden in het algemeen en voor de Leidse universiteit in het bijzonder, om terwijl het applaus nog klonk zijn biezen al te pakken om elders in de stad de gemeenteraadsvergadering voor te zitten.

Want hoe boeiend het debat in de Pieterskerk ook was en hoe belangrijk Europa ook is, ook ik ga het volgende week weer gewoon over Leiden hebben. Maar morgen eerst nog even stemmen, voor Europa. Zullen we gezamenlijk eens proberen de opkomst in Leiden geheel tegen de trend in naar meer dan 50% te tillen?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s