3 October

Als ik deze Steeksleutels schrijf is het wereldwijd dierendag. Maar waar de Rijnen samenstromen is 4 oktober toch in de eerste plaats ‘the day after’: de kruitdampen rond het Ankerpark zijn opgetrokken, de kermisattracties worden alweer afgebroken, ingeladen en afgevoerd en in menig Leids huishouden maken katers de dienst uit. Toch nog een beetje dierendag dus.

Met het oog op volgend jaar wil ik nu alvast een onderwerp aansnijden dat gevoelig zou kunnen liggen. Maar ja, iemand moet het doen en als Leidse neerlandicus voel ik me op de een of andere manier geroepen. Laat ik het in de vorm van een vraag gieten: Waar komt die aanstellerige gewoonte vandaan om 3 oktober niet met een k maar met een c te schrijven? En belangrijker nog: waarom vallen die betweterige c-schrijvers de k-schrijvers steeds maar weer lastig met hun even onzinnige als heilloze missie? Want, beste lezers: 3 october met een c raakt – net als de meeste polsstokspringers met 3 oktober – kant noch wal.

‘Ja, maar 3 October Vereeniging is met een c!’ roepen de c-schrijvers ter verdediging (of: ter verdeediging, als ze consequent zijn). Ja, dat klopt. En dus? Het Leidsch Dagblad brengt geen Leidsch maar gewoon Leids nieuws, NRC Handelsblad wordt niet door courantenjongens maar door krantenjongens bezorgd, in Nieuw Leyden wonen Leidenaren en geen Leydenaren en de 3 October Vereeniging organiseert de 3 oktoberfeesten – al sinds men oktober in de voorkeursspelling met de k van OK schrijft. Sla de Feestwijzer en de 3 Ok(!)tober Krant er nog maar eens op na: de Vereeniging schaart zich nota bene zélf onder de k-schrijvers! Wie in 2010 alsnog een kruistocht wil ontketenen, kan dus misschien beter proberen ‘Leids Ontzet’ te bestrijden, dat ten opzichte van ‘Leidens Ontzet’ jaar na jaar terrein lijkt te winnen.

2 reacties

Opgeslagen onder Column

2 Reacties op “3 October

  1. R. de Graaff-van Wingen

    Tjan, de 3 October-Vereeninging viert op 3 oktober het 3 Octoberfeest. Let op de hoofdletter bij October met een C! En let ook op het streepje in de naam van de vereniging. Een blik op het vaandel leert dat.
    Vriendelijke groeten, Ria de Graaff-van Wingen

  2. @Ria de Graaff-van Wingen: Dank voor uw reactie, maar ik ben het er zoals u niet zal verbazen niet mee eens. De 3 October Vereeniging schrijft haar naam zelf zonder streepje, en 3 oktober (ook als het om het feest gaat!) met een k. Zie, zoals in mijn column al aangestipt, de door de Vereeniging uitgegeven Feestwijzer en de 3 Oktober Krant. De hoofdletter O wordt alleen geschreven als 3 oktober aan het begin van een zin staat. Dat zijn de stijlregels die door de Vereeniging worden gehanteerd, en ik ben nog net niet zo eigenwijs dat ik het beter denk te weten dan deze club (die dit jaar overigens weer een fantastisch feest heeft georganiseerd). De spelling op het vaandel zegt hooguit iets over vroegere schrijfwijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s