Bomen over bomen

Bomen, u kent ze wel: dat zijn die dingen langs de kant van de weg die er in de herfst zo’n enorme puinhoop van maken. Ik denk bij deze vorm van fauna niet direct aan een talentenjacht, maar blijkbaar ziet de Bomenstichting dat anders: ‘Welke boom heeft de X-factor?’ luidde de nogal populaire vraag aan de Leidenaar. Ondanks veel publiciteit kwam de internetverkiezing nauwelijks op gang: de eerste weken bleef het bos door het beperkte aantal genomineerde bomen moeiteloos zichtbaar en gestemd werd er ook al niet.

In de Hortus Botanicus staat één boom waarover iedere bezoeker die hem voor het eerst ziet zich uitgelaten uitlaat. En voor ik al woordspelend ook nog over het uitlaten van honden begin: ik heb het over de Uitlaatboom, de Vihuculus Qnalpodii, een creatie van het Kunst Uitschot Team die zonder twijfel de X-factor heeft. Nadat deze van afgedankte uitlaten vervaardigde boom genomineerd was, ging hij in de plots opgeleefde verkiezing onbedreigd aan de leiding. Maar omdat hoge bomen nu eenmaal veel wind vangen, greep de organisatie in. De boom had slechts in die zin de X-factor dat er een groot kruis doorheen ging: alleen levende bomen mochten meedoen en de Uitlaatboom werd uitgesloten van deelname.

Nu lijkt de Kaukasische vleugelnoot in het Plantsoen op de winst af te stevenen. Mijn favoriet, de bruine beuk op begraafplaats Groenesteeg, staat weliswaar tweede maar ligt mijlenver achter. Kansloos? Niet als u naar aanleiding van deze column via boomverkiezing.nl massaal op de bruine beuk stemt. U heeft daar nog precies een week de tijd voor. Een tweede optie is dat ik me met een hakbijl naar het Plantsoen begeef en die vleugelnoot vel, zodat-ie net zo dood is als de om die reden gediskwalificeerde boom die als enige in Leiden écht over de X-factor beschikt.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s