Live in Leiden

Met het verdwijnen van de Groenoordhallen is de kans dat wereldsterren onze stad aandoen een stuk kleiner geworden. Queen, Fleetwood Mac, U2, Dire Straits, Kiss, Lou Reed… Stuk voor stuk waren ze ooit live in Leiden te zien. Phil Collins, de frontman van Genesis, weet zich de vroegere veehal nog goed te herinneren. Uitgefloten werd hij er, in 1981. Misschien is het achteraf bezien ook niet heel verstandig om hier uitgerekend op 3 oktober je kunsten te vertonen, al had de reactie van het publiek alles te maken met de muzikale koerswijziging van de band.

Ik heb opnamen gehoord van dit optreden, dat onder Genesis-liefhebbers als ‘the booing concert’ de boeken in is gegaan. Zelf was ik in 1981 nog te jong – pas vijf jaar later zou ik mijn eerste ‘echte’ concert bijwonen, niet in Leiden maar in Rotterdam: Marillion, dat zich min of meer in hetzelfde genre beweegt als Genesis, bevond zich destijds dankzij de megahit Kayleigh op de toppen van haar roem en verkocht Ahoy (10.000 plaatsen) in een vloek en een zucht uit.

Een paar weken geleden – 23 jaar later – speelde hetzelfde Marillion in de Leidse Schouwburg (500 plaatsen). Net als het beruchte optreden van Genesis in 1981 heb ik ook dit concert in mijn eigen woonplaats niet bijgewoond, nu omdat ik, hoe stom, de start van de voorverkoop had gemist. Waar er vroeger na een memorabel concert een spannende speurtocht naar bootlegs volgde, zijn de opnamen van de show in Leiden via de website van Marillion voor een paar euro volledig legaal te downloaden. Geen fluitconcert, gelukkig (en ook geen Kayleigh). Wat wereldsterren betreft: Phil Collins zou jaren later met hangende pootjes naar dat dekselse Leiden terugkeren. Alsof de duvel ermee speelde, sloeg zijn dochter Joely namelijk uitgerekend een Leidenaar aan de haak!

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Live in Leiden

  1. Zit me suf te piekeren, het genesis concert van 3 oktober 1981 ben ik uiteraard niet bij geweest.
    Maar heb wel de andere concerten gezien (twee avonden achter elkaar) maar was dat nou voor of na 1981 vraag ik mij af of beiden.
    Zag destijds alle concerten in de Groenoordhallen omdat ik er altijd gratis in mocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s