Raad van 11%

Het is vandaag 11 november, en dat betekent dat het nieuwe carnavalsseizoen weer van start gaat. Driewerf alaaf! Het hersenloze hossen kan weer beginnen, ook in Leiden, waar de Hutspotten actief zijn. Dat clubje bedruipt zichzelf en is ook charitatief in de weer, dus van mij mogen ze hun prinselijke gang gaan. Aan mijn lijf echter geen polonaise.

Veel meer moeite heb ik met andere clubs die bestaan bij de gratie van tradities, historie en folklore, met name omdat daar gemeenschapsgeld mee gemoeid is – en niet zo weinig ook! Ik doel nu op hoogheemraden en waterschappen, met hun zinloze verkiezingen en hun ondoorzichtige belastingen. Hef die handel op en regel schoon water en droge voeten gewoon vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de provincie, in plaats van via geldverslindende clubjes die zeggenschap hebben in gebieden waarvan de grenzen nog altijd worden gemarkeerd door voormalige boerenslootjes en inmiddels al lang en breed afgebroken molens.

En nee, ik heb er inderdaad geen verstand van: bij de waterschapsverkiezingen in 2008 heb ik mijn stem uitgebracht op ene mijnheer Helder, alleen maar vanwege zijn naam. Bij Hoogheemraadschap Rijnland hebben ze op hun beurt weer geen verstand van duurzaam bouwen. Hun kantoortje werd tien jaar geleden voor 22 miljoen uit de grond gestampt en moet nu al voor 13 miljoen worden verbouwd. Om dat te financieren hadden de dijkgraaf en zijn vijf hoogheemraden bedacht de waterschapsbelasting de komende jaren met meer dan elf procent per jaar te verhogen. De verenigde vergadering vond dat gelukkig een minder goed idee. Ik ben eigenlijk best benieuwd of ook mijn mijnheer Helder – die naar ik begreep daadwerkelijk een plek op het pluche heeft weten te bemachtigen – namens mij tegen de belastingverhoging heeft gestemd…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s