Kunstijspret

Een vriend van me is zeven jaar geleden naar Groningen geëmigreerd. Zijn goede herinneringen aan Leiden houdt hij levend met een foto die prachtig ingelijst in zijn woonkamer hangt. Het is een plaat van de fotograaf Martin Ken, die de Nieuwe Rijn laat zien toen daarop begin jaren negentig waarschijnlijk voor het laatst kon worden geschaatst. Als ik die vriend bezoek dan voel ik dankzij die foto zelfs in het verre Groningen toch een soort lijntje met Leiden. De stad met – zo bleek vorige week – de laagste CO2-uitstoot van ons land lijkt als ik naar het winterse tafereeltje kijk nét een stukje minder ver weg.

Sinds vrijdagavond ligt er ook deze winter ijs op de Nieuwe Rijn. Precies op de plek van de foto is op het water een kunstijsbaan aangelegd. Wat een ontzettend goed idee vind ik dat! De kans dat we, de opwarming van de aarde indachtig, in het centrum van Leiden ooit nog op natuurijs kunnen schaatsen lijkt immers uitermate klein. Een hoogbejaard mannetje, dat net als ik naar de capriolen op het gladde ijs stond te kijken, sprak me ongevraagd aan. ‘Dat kost me een energie!’ mopperde hij in onvervalst Leids. ‘Als we met de hele stad de deur van de ijskast openzetten, dan kost dat nog minder energie dan dit.’

In zekere zin had de oude mopperkont wel een punt: het ijsbaantje jaagt de CO2-uitstoot van onze relatief klimaatneutrale stad omhoog, waardoor de kans op natuurijs in de toekomst alleen maar verder afneemt. Maar moet je je vanuit milieu-overwegingen dan alle pleziertjes maar ontzeggen? Ik vond van niet, maar de oude baas dacht daar heel anders over: ‘Ik ben blij dat ík niet meer mee hoef te maken hoe de aarde naar de verdoemenis gaat!’ sprak hij fel. Met rollator en al draaide hij zich om en schuifelde hij weg, als een beginnende schaatser achter een stoel.

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder Column

2 Reacties op “Kunstijspret

  1. Edith

    Hij is weer leuk. Deze zware ochtend toch nog een glimlach op mijn gezicht. ;-) Bedankt!

  2. Ik vind het gezeur wat er nu om de ijsbaan heen is ook belachelijk.
    Wees blij dat er iets leuks georganiseerd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s