Legoïsme

Van Lego kun je alles maken. Althans, dat beweerde de commercial voor het Deense speelgoed een jaar of dertig geleden. ‘Een boot, een vliegtuig of een trein, een huis met echte daken, want spelen met Lego is fijn!’ ging de reclame verder. Lego had toen nog louter primaire kleuren in het pallet, maar dat mocht de pret niet drukken: ‘We gaan een flatgebouw maken,’ zei een vriendje. Ik wilde eerst de steentjes sorteren maar zonder op de kleuren te letten bouwde hij snel een fantasieloze toren. Blauw, geel, rood – alles gebruikte hij kriskras door elkaar.

Toen ik op de Schipholweg langs de nieuwbouw van Achmea liep, drong de herinnering aan deze bonte flat zich weer op. De vijf nauwelijks te missen liftschachten vond ik van de zomer nog wel iets hebben. Zeker als de lucht erachter ’s avonds rood kleurde hadden ze iets mythisch. Alsof het een soort abstracte en moderne variant van Stonehenge was – een mysterieuze, heidense offerplaats voor eigentijdse druïden. Maar nu we een half jaar later met z’n allen onder onze al even heidense kerstboom zitten en de bouw flink gevorderd is, is het gedaan met mijn waardering voor het kantoorgebouw. Het lijkt verdorie wel of dat ding echt uit Lego-steentjes is opgetrokken.

Afgezien van de promenade aan de voorzijde vind ik het een fantasieloos en nodeloos rommelig ontwerp. Natuurlijk, in deze crisitijd mag je blij zijn dat er in onze stad überhaupt nog gebouwd wordt, maar toch vraag ik me stiekem af of de architect van die immense Achmea-kolos soms dat vriendje van vroeger is. Of wil de ontwerper wellicht een nieuwe bouwstijl lanceren: het Legoïsme? Mooi is beslist anders. Wat dat betreft is het te hopen dat er volgende week woensdag tijdens de Lego Dag in buurdorp Hoogmade inventievere en vooral mooiere creaties te zien zullen zijn.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s