Kruispunt

‘Die jurk maakt je niet dik. Die vetkwabben, díé maken je dik!’ Aan deze grap van cabaretier Eric van Sauers moest ik denken toen ik onlangs de kruising Lammenschansweg/Koninginnelaan van alle kanten observeerde. Met gevaar voor eigen leven, want volgens RTL Nieuws behoort dit kruispunt tot de onveiligste van Nederland. In de Top 150 die de nieuwsrubriek publiceerde neemt de Leidse kruising met zegge en schrijve zeven letselongevallen in de afgelopen drie jaar de 119e plek in. Deze aanrijdingen resulteerden in slechts één enkele ziekenhuisopname. Van dodelijke slachtoffers was in het geheel geen sprake.

Onveilig? Dat valt dus wel mee, zeker gezien de enorme hoeveelheden verkeer die met name de doorgaande Lammenschansweg dagelijks te verstouwen krijgt. Het lijkt bovendien waarschijnlijk dat de oorzaken van de ongevallen vooral bij de verkeersdeelnemers zelf moeten worden gezocht, want tijdens mijn bezoekje aan dit kruispunt zag ik maar bar weinig verbeterpunten. Als je op de Lammenschansweg richting het centrum rijdt zouden hooguit het invoegen naar de busbaan, het ‘U rijdt te snel’-bord en de flitspaal pal voor de kruising de aandacht van de automobilist kunnen afleiden. Het fietspad van en naar de Zeemanlaan zou aan weerszijden nog van haaientanden kunnen worden voorzien, en wil je helemaal op safe spelen dan zou eenrichtingsverkeer op de fietspaden aan weerszijden van de Lammenschansweg kunnen worden overwogen.

Er is dus niet zo heel veel nodig om ervoor te zorgen dat Leiden in de toekomst geheel niet meer in de RTL-lijst voorkomt. Maar ook om met stip te stijgen is het aantal benodigde ingrepen uitermate beperkt: het aanleggen van de RijnGouweLijn zou al kunnen volstaan om van de bewuste kruising pas een écht onoverzichtelijk en dus gevaarlijk kruispunt te maken.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s