Stemadvies

De verkiezingen van vandaag worden overvleugeld door die van 9 juni. Zelfs toen Balkenende IV nog in het zadel zat werden de lokale campagnes al gegijzeld door de ontwikkelingen in Den Haag. Zo mocht tijdens het lijsttrekkersdebat van de NOS – waarin het uitsluitend over landelijke issues ging – Geert Wilders aanschuiven, terwijl alleen in Den Haag en Almere op de PVV kan worden gestemd. In Leiden kunt u slechts stemmen op het kapsel van Wilders, dat bij wijze van baard deel uitmaakt van de gezichtsbeharing van SLO-lijsttrekker Jan Boer (check de foto op de kieslijst!).

Veel Leidse kiezers zullen hun stem vandaag laten bepalen door hun landelijke voorkeur. Maar Uruzgan en de Oostvlietpolder liggen mijlenver van elkaar verwijderd, de Commissie Davids oordeelde niet over de besluitvorming rond de RijnGouweLijn en de toekomst van het LAK-theater heeft niets met de verhoging van de AOW-leeftijd te maken. Kieskompas.nl vertelde me dat ik in Leiden vandaag evengoed op de VVD als op de PvdA zou kunnen stemmen, een advies dat me op landelijk niveau ondenkbaar lijkt. Maar goed, dat is een coalitie van PvdA, VVD, CDA en GL, zoals we die hier de afgelopen jaren hadden natuurlijk ook.

De belangrijkste tendenzen in de uitslag van vanavond laten zich raden: de regeringspartijen verliezen, D66 wint en zou in Leiden weleens de grootste partij kunnen worden, en ook de stadspartijen doen het goed. Belangrijker nog wát u gaat stemmen is dát u gaat stemmen. 311 kandidaten van 12 verschillende partijen rekenen op u. Vier jaar geleden maakten we met 53.838 Leidenaren de gang naar de stembus. Tussen 7.30 en 21.00 kunt u in 67 Leidse stemlokalen terecht, wat neerkomt op exact 1 stemmer per stemlokaal per minuut. Voor een kaartje bij een van Jan Boers bioscopen staat u langer in de rij.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s