Gij zult niet fietsen

Ik ken het gebod ‘Gij zult niet fietsen’ niet, maar vermoed dat dat aan mij ligt en dat ergens in de Bijbel tussen de regels door te lezen staat dat wielrennen een zonde is. Eerst waren het immers de provinciale politici van de ChristenUnie en de SGP die met het oog op de Zeeuwse zondagsrust de start van de Tour de France in Rotterdam probeerden te dwarsbomen, en begin dit jaar trok het Leidse CU-raadslid Guido Terpstra ten strijde tegen de Giro d’Italia die op 10 mei onze stad aandoet – terwijl dat toch gewoon een maandag is. Terpstra had hierbij slechts oog voor de kosten van het evenement en ging geheel voorbij aan de kansen die de Giro de Leidse ondernemers biedt.

Dezelfde Terpstra kwam daags voor de Gemeenteraadsverkiezingen met quasi-opzienbarende cijfers met betrekking tot de koopzondagen in onze stad. Tachtig procent van de Leidse middenstand zou voor een beperking van het aantal koopzondagen zijn, aldus de partij die na 3 maart één van haar twee raadszetels mocht inleveren.

Nu moet je politici die met statistieken wapperen per definitie wantrouwen, zeker als het daarbij om eigen onderzoek gaat. De laatste zondag van de maand buiten beschouwing gelaten is zeker 80% van de Leidse winkels op de dag des Heren gesloten. Het zou deze winkeliers ongetwijfeld heel goed uitkomen als het de concurrentie van overheidswege onmogelijk werd gemaakt de winkeldeuren wél te openen. De ChristenUnie gaat met deze strikt economische motieven aan de haal om onze stad vanuit een persoonlijke levensovertuiging stiekem weer een stukje zondagsrustiger te betuttelen. Het is dan ook iets typisch Hollands: zodra er hier iets besloten moet worden komt er altijd wel weer een peloton christenen tussendoor fietsen om de boel naar Zijn hand te zetten. Dat vind ik nou zonde.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s