Leidse binnenloper

Een paar maanden nu ben ik in het gelukkige bezit van een smartphone. Met dit geniale gsm’etje doe ik van alles, en vooral de wetenschap dat je het hele wereldwijde web – van Buienradar tot Twitter en van actuele treintijden tot Google Maps – te allen tijde in je broekzak hebt zitten, is uitermate comfortabel. Je schijnt met het apparaatje zelfs te kunnen bellen.

Ik zou – en ook dat is bij wijze van spreken – nu al niet meer zonder kunnen. Dat wordt dus nog afkicken als ik een keer naar het buitenland ga, want als je het over de grens op een surfen zet, begint de teller meedogenloos te tikken. Er komt dan een hoeveelheid strijkstokken in beweging waar het orkest van André Rieu nog een puntje aan kan zuigen. Voor een beperkt aantal Europese landen brengt KPN bijvoorbeeld ‘slechts’ drie euro per megabyte in rekening. In de rest van de wereld is dat zelfs bijna twintig euro per mb. Talloze vakantiegangers zijn de afgelopen jaren al in die fuik gelopen.

Voor buitenlandse toeristen die ons land bezoeken is dat niet anders. En dus is het wel leuk, die nieuwe Leidse Loper met filmpjes en audiofragmenten die je – ook in het Engels – ter plekke via internet op je mobiele telefoon kunt bekijken en beluisteren, maar het is tegelijkertijd ook een uiterst kostbare zaak. Alleen al de 29 audioclips (nodeloos in hoge kwaliteit en in stereo) genereren zo’n 50 mb aan dataverkeer, en daar lopen de verschillende telefonieproviders en hun roaming partners flink op binnen. Een argeloze Amerikaanse toerist hoeft op Schiphol na een middagje Leids Loperen geen souvenirtje meer te kopen: met de telefoonrekening van zo’n 1400 dollar die hij terug in de States op de mat vindt, heeft hij een mooi en blijvend aandenken aan zijn verblijf in Nederland in handen. Greetings from Leiden!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s