Luchtfietsen

Heeft u vorige week ook zo genoten van de strakblauwe hemel boven Leiden? Op het oog geen vuiltje aan de lucht en nu eens niet elke twee minuten een met veel geraas passerend vliegtuig. Door het vliegverbod – afgekondigd omdat er juist wél vuiltjes aan de lucht waren – realiseerde ik me weer eens hoeveel luchtverkeer er hier normaal gesproken boven ons hoofd hangt.

Ook op Leidse bodem scheen de zon volop. Onder leiding van D66 was er een nieuw college gevormd, met een ‘droomakkoord’ dat door alle betrokken fracties ‘omarmd’ werd, aldus de jubelende media. D66 heeft vooralsnog woord gehouden en houdt met dit akkoord de RGL buiten de poort. Zegt men. De aanstaande wethouder Robert Strijk, die als centrummanager nog een vurig pleitbezorger van de RijnGouweLijn was, is ambtshalve nu tegen de lightrailverbinding, en ook het CDA, dat in een vorig college en in zijn campagne nog pro-RGL was, steunt Van Meenens blokkade nu volop. De vele tegenstanders van de RGL zijn er ongetwijfeld blij mee.

Aanvankelijk was ik dan ook niet van plan de pret te bederven door te wijzen op mogelijke as- en donderwolken aan die strakblauwe hemel die Van Meenen hun belooft. Maar intussen doorkruisen de plannen van de Provincie het Leidse Utopia op niet mis te verstane wijze. Het gedonder is reeds losgebarsten. Eerst alleen nog met een aswolkje: CDA-gedeputeerde Asje van Dijk gaf aan dat hij de buik vol had van het Leidse beleid. Maar niet veel later dreigde de provincie al met een miljoenenclaim en werd aangekondigd dat bij de aanleg van de RGL geen rekening meer zou worden houden met de wensen van de Leidenaar. Ook een lightrail door de Breestraat is dus weer volop in beeld. Bent u ook zo benieuwd wanneer het nieuwe college stopt met luchtfietsen en weer met beide benen op de grond staat?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s