Leidsche Meesters

Toen ik laatst een boutje voor een moertje van een transistortje nodig had, stuitte ik bij Kok Onderdelen op de Nieuwe Beestenmarkt op een dichte deur. Een postertje van de fiscus kondigde een executieverkoop aan. Opnieuw was een ‘écht Leidse’ onderneming het slachtoffer geworden van de kredietcrisis, net als bijvoorbeeld autobedrijf LIAM en de 148 jaar oude Drukkerij Groen, die tot voor kort nog een pand deelde met de redactie van deze krant.

Zo’n 15 jaar geleden verscheen ’50 Leidsche Meesters’. Hoewel titel en omslag anders doen vermoeden, is dit geen boek over schilders, maar over typisch Leidse ondernemingen, zoals Drukkerij Groen. Al bladerend constateerde ik dat flink wat van de bedrijven in de 15 jaar die verstreken sinds het boek bij Groen van de persen rolde verdwenen zijn. Soms omdat ze Leiden de rug toekeerden (zoals de Koninklijke Sanders en muziekwinkel Barning) en soms omdat ze via fusies en overnames deel gingen uitmaken van een niet-typisch Leids bedrijf (zoals makelaar Noomen, die na een fusie met Crab opging in Meeùs, onlangs omgedoopt in Hypodomus). Maar helaas kende een aantal bedrijven ondanks een lange Leidse historie in het voorbije anderhalve decennium een definitiever einde, zoals fietsenwinkel Gijs van Dam, De Nie CV, de slagers Rino Verberg en Koekenbier, Ladan Woonwinkel, Bouwbedrijf HOP en Lunchroom Bernsen. Ik hoop dat de dreigende eurocrisis niet nog meer Leidse ondernemers de kop zal kosten.

Om positief te besluiten: natuurlijk zijn in onze stad de afgelopen 15 jaar ook veel nieuwe ondernemingen gestart (bijvoorbeeld in het Bio Science Park) en lijken er ook Leidsche Meesters over het ‘Methusalem-gen’ te beschikken, zoals uitgeverij Brill (anno 1683) en café de (Re-)Spons, dat al sinds 1776 op hetzelfde adres gevestigd is!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s