Troefkaart

De dinsdag na pinksteren belde ik noodgedwongen (want beroepshalve) met een Amsterdammer – zo’n échte, die van zaniken en zeveren zijn levensvervulling heeft gemaakt. ‘Zo, we hebben het weer gehad, hè?’ zei hij. Ook zoiets: een gesprek denken te kunnen beginnen met een zuigend zinnetje, dat even cryptisch als zeikerig is. ‘Wat?’ vroeg ik dan ook, enigszins tegen mijn zin in. ‘De verplichte vrije dagen natuurlijk. We moeten weer door tot de kerst.’ Hij zei het zuchtend. Als deze man over motivatie beschikt, weet hij die heel goed te verbergen. Al vanaf zijn veertigste telt hij de dagen tot zijn pensioen af, althans, daar zie ik hem voor aan. ‘Van hard werken wordt alleen de baas beter’ luidt een van zijn credo’s.

Ik besloot nog even wat olie op het vuur te gooien en wees hem erop dat beide kerstdagen dit jaar in het weekend vallen. Het was even stil aan de andere kant van de lijn. Vervolgens hoorde ik hem verwoed in zijn agenda bladeren. ‘Krijg nou wat, wat een klotejaar is dit!’ Het raakte hem zo te horen diep dat God en Vadertje Tijd met die zakkenvullers van een werkgevers onder een hoedje leken te spelen. ‘En nieuwjaarsdag is op een zaterdag,’ deed ik de deur helemaal dicht.

Omdat hij me al eens te kennen had gegeven dat Leiden in zijn ogen een ingedut dorp is waar hij nog niet dood gevonden wil worden, koos ik ervoor een troefkaart uit te spelen. ‘Wíj hebben tenminste 3 oktober nog, dat is een verplichte vrije dag hier,’ zei ik plagerig. Opnieuw hoorde ik hem bladeren – ik wist al wat er komen ging. ‘Haha!’ riep hij inderdaad triomfantelijk. ‘Dat is dit jaar op een zondag, vader!’ Dat 3 oktober dit jaar daarom op 4 oktober valt, wilde er bij hem niet in. En geef toe, eigenlijk is dat ook nauwelijks uit te leggen. Zeker niet aan een verongelijkte Amsterdammer.

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Troefkaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s