Gouden Luit

Als je in Leiden zegt dat Aad zijn luit aan de wilgen hangt, dan weet elke Leidenaar precies over wie je het hebt. 'Maar waar scheidt Luit dan mee uit?' zal hij hooguit willen weten, want duizendpoot Aad van der Luit beweegt zich op vele terreinen. Als collega-columnist in Het op Zondag blijft hij actief en ook zijn werkzaaamheden voor de D66-fractie in de gemeenteraad zet hij voort: Aad blijft gewoon in de raad. Maar na 25 jaar neemt Van der Luit deze zomer wél afscheid als organisator van de Lakenfeesten: van 1 tot en met 4 juli deelt hij voor het laatst de Leidse lakens uit.

Drie jaar geleden noemde ik dit vierdaagse evenement in deze column gekscherend nog de Van Hetzelfde Laken Een Pak-feesten, want de meeste bezoekers van de traditionele maar o-zo-succesvolle onderdelen kunnen het programma intussen wel dromen: de Peurbakkentocht, Leiden Culinair, de Dragonboatrace, de Lakenmarkt… Ook dit jaar zullen de Lakenfeesten weer talloze bezoekers trekken. In 2009 waren dat er maar liefst een half miljoen, en dat is meer dan Parkpop, Pinkpop en de TT van Assen bij elkaar!

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik Aad van der Luit weliswaar niet heel goed ken – ik schud hem eens per jaar de hand tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsborrel van onze kranten – maar toch goed genoeg om hem te kunnen karakteriseren als een aardige vent met een klein hartje, dat onmiskenbaar op de juiste plaats zit. Een gouden kerel dus. En daarom zou ik de organisatoren die zijn taken volgend jaar overnemen willen voorstellen om de Gouden Pet, het populaire programma-onderdeel dat ik in deze column nog niet genoemd heb, om te dopen tot de Gouden Luit. Als dát geen mooie naam is voor een straatmuzikantenconcours, dan weet ik het ook niet meer. En een subtiel en passend eerbetoon bovendien.

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder Column

2 Reacties op “Gouden Luit

  1. Onno

    Mee eens!
    Aad rules.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s