@rembrandt1606

‘Gisteravond had Leiden een mooi feestje voor mij georganiseerd. Dank voor alle felicitaties.’ Aan het woord is meesterschilder Rembrandt van Rijn, op de dag dat hij 404 jaar oud geworden zou zijn. En nee, ik beschik niet over een Bep het Medium-achtig lijntje met de in het hiernamaals rondkuierende Van Rijn, maar volg de koning van licht en donker op Twitter waar hij als @rembrandt1606 zo nu en dan een teken van leven geeft.

Als verstokt twitteraar moet ik vaak uitleggen wat er nu zo leuk is aan dat medium met zijn korte, vluchtige berichtjes. Voor mij zit het hem er vooral in dat Twitter de wereld zoveel kleiner maakt. Ik geef toe, het heeft ook wel iets zinloos om op de boot van deze krant tijdens de Peurbakkentocht in het display van je mobiele telefoontje te lezen dat voormalig wethouder Marc Witteman op Marktplaats een opvouwbare campingtafel te koop heeft aangeboden (Marktplaats Twitterman). Maar wie zijn weg op Twitter een beetje heeft gevonden, zal ontdekken dat er – ook over Leiden – veel nieuwtjes, interessante weetjes en achtergrondinformatie de ronde doen.

Berichten van gene zijde zijn ook voor mij echter iets nieuws. Het mooie feestje waarover Rembrandt in zijn tweet repte, sloeg op de theatrale wandeling door Leiden en het door zo’n honderd man bijgewoonde eerbetoon bij zijn standbeeld aan de Witte Singel. Men proostte met korenwijn en om klokslag twaalf uur kreeg Rem voor het negende jaar op rij een krans omgehangen. Mede-organisator Tjeerd Scheffer maakte in zijn speech bekend dat er die avond een Rembrandtgenootschap was opgericht, omdat de schilder in zijn geboorteplaats niet de aandacht krijgt die hij verdient. Scheffer, die – zo las ik wederom als eerste op Twitter – ook de nieuwe topsportcoördinator van Leiden wordt, krijgt het nog druk!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s