Ritme en regelmaat

De r is weer in de maand en dat betekent dat die mooie zomer weer voorbij is en het dagelijks leven weer op stoom begint te raken. Ook in Leiden, waar deze al dan niet rollende r van ritme en regelmaat onder andere staat voor een nieuw studiejaar, wedstrijden van ZZ Leiden, gemeenteraadsvergaderingen en nieuwe ontwikkelingen in de eindeloze soap die RijnGouweLijn heet. Moest ik de onderwerpen voor deze column in de zomermaanden nog met een lampje zoeken, nu is het een kwestie van horen, zien en schrijven.

Zelfs in mijn slaap word ik op mijn wenken bediend. Vorige week droomde ik van centrummanager Joost Bleijie, die gehuld in een Toppers-achtig glitterpak op de Haarlemmerstraat de voorbeeldige straatmuzikant stond uit te hangen. Hoewel… in mijn droom zong hij slechts één liedje: ‘Sex Machine’ van James Browne. Onze centrummanager ging er helemaal in op: ‘Take it to the bridge, Take It To The Marebridge!’

Bij winkeliers schijnt er nogal wat irritatie te bestaan over de straatmuzikanten in onze binnenstad en Bleijie bracht die onvrede onder de aandacht. Don’t kill the messenger, zeggen de Engelsen dan – maar daar heeft een steevast hetzelfde deuntje jengelende website als GeenStijl geen boodschap aan. Bleijie werd ‘Wethouder van Propaganda’ genoemd, die een ‘deportatie’ van straatmuzikanten zou voorstaan. Hoewel ik zelf weinig moeite heb met het fenomeen straatmuzikant, deed het me deugd dat de reaguurders de aanmatigende toon van het artikeltje nu eens niet overnamen maar zich grosso modo áchter de Leidse centrummanager schaarden. Misschien moeten ook de muzikanten zich gewoon aan ritme en regelmaat houden: gevoel voor ritme is in muziek sowieso geen overbodige luxe, en met regelmatig een ander liedje én een andere plek kan veel irritatie worden voorkomen.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s