Zo zo Den Haag

Hoewel Leiden en Den Haag slechts een treinkwartiertje van elkaar verwijderd zijn, is er tussen 070 en 071 eigenlijk maar bar weinig contact. Beide steden trekken hun eigen plan en behalve via de landelijke en provinciale politiek heeft de residentie nauwelijks invloed op het vier keer zo kleine maar minstens zo eigengereide Leiden. Het was vorige week dus wel even slikken toen de toespraak waarmee Paul van der Heijden (rector magnificus van de Universiteit Leiden) het academisch jaar opende, naar de titel ‘De Universiteit van Leiden en Den Haag’ bleek te luisteren. Zelfs burgemeester Lenferink vond het maar zo zo.

Zoals het Rotterdamse vliegveld Zestienhoven sinds februari van dit jaar officieel Rotterdam The Hague Airport heet, lijkt ook de naam van onze universiteit na 435 jaar zijn langste tijd te hebben gehad. Iets meer dan vijftien jaar geleden studeerde ik nog af aan de RUL. De eerste letter, de R van Rijks, is inmiddels gesneuveld, maar ligt nu dan ook de L onder vuur? Afgaande op de rede van Van der Heijden, en dan met name de niet mis te verstane titel ervan, heeft het er alle schijn van.

Toch is er weinig nieuws onder de zon. Al sinds 1999 heeft de Leidse universiteit een zogenaamde Campus Den Haag. Een dependance dus, in de internationale stad van Vrede en Recht. Eigenlijk zou Leiden dat als een grote eer moeten ervaren maar puur gevoelsmatig deel ik de angst van onze burgemeester toch volkomen. Zolang deze Haagse campus nog ‘Leiden University College The Hague’ heet, is er weinig aan de hand, maar blijft dat ook zo? Volgens een woordvoerster van de universiteit wel, simpelweg omdat de merknaam ‘Universiteit Leiden’ te sterk is. De vraag is alleen of de gemeente Den Haag, mede-initiator van het Haagse filiaal, dat op termijn ook blijft vinden…

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Zo zo Den Haag

  1. dat zal toch niet gebeuren he.
    Maar ja Leiden maakt wel meer fouten die jaren later niet meer terug te draaien zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s