Vorige maand kon u op deze plek lezen hoe Sigmund Freud en Gustav Mahler elkaar – toen exact een eeuw geleden – in Leiden ontmoetten. De twee troffen elkaar ver van het eigen Wenen in grand café restaurant In Den Vergulden Turk aan de Breestraat om over Mahlers huwelijksproblemen te praten. Terwijl ik de column schreef, probeerde ik me een beeld te vormen van de grandeur van dit restaurant, maar verder dan de prachtig gerestaureerde witte gevel aan de Breestraat kwam ik niet. Nog geen maand later is dat totaal anders.
Anderhalve week geleden, tijdens de Open Monumentendagen, was het mogelijk om bij V&D achter de schermen te kijken. Naast de kassa van de parfumerie bevindt zich een deur die niet alleen toegang verschaft tot het magazijn van het warenhuis, maar ook tot de zorgvuldig achter fantasieloze systeemwandjes weggemoffelde geschiedenis van ‘De Turk’. Een schitterende, achttiende-eeuwse eikenhouten trap, groen-geel bewaterschadigd behang, een glimmend houten lambrisering, stijlvol glas-in-lood, toiletdeuren met de beschildering ‘dames’ en ‘heeren’ er nog op en – boven de kledingrekken met de collectie van afgelopen zomer – een zeldzaam plaatijzeren plafond. Hoewel de staat van onderhoud niet vrolijk stemde, keek ik er toch mijn ogen uit.
Nauwelijks een week later bleek dat nog maar het begin te zijn: als onderdeel van de al talloze malen gewijzigde Aalmarkt-plannen is de gemeente vorige week met de betrokken partijen overeengekomen dat het sjieke horecapand van weleer in de oude luister zal worden hersteld. Natuurlijk is het in Leiden altijd nog maar even afwachten of dergelijke plannen ook daadwerkelijk doorgang zullen vinden, maar toch ben ik zeer blij – om niet te zeggen: verguld – met dit nieuws. Leiden krijgt weer een stukje van zijn geschiedenis terug!