Poëziemuseum

Onlangs werd aan de Haarlemmerweg een blinde muur van onder tot boven stralend wit gekalkt. Nu juich ik elke opknapbeurt in Leiden Noord van harte toe, maar in dit geval had ik toch wat moeite met de voortvarende kwastpartij. Een van de 101 muurgedichten van de stichting Tegenbeeld, het sonnet ‘Bajdary’ van de Poolse dichter Adam Mickiewicz, verdween hiermee na twaalf jaar namelijk onder een dikke laag prima dekkende muurverf.

In de week dat D66-voorman Paul van Meenen in het RijnGouweLijn-dossier tevergeefs probeerde zijn knieval naar de provincie te rijmen met zijn plechtige verkiezingsbelofte, ontstond op Twitter het idee om in Leiden een poëziemuseum te openen. Hoewel ik me in Londen ooit met tranen in mijn ogen aan een handgeschreven songtekst van de Beatles heb vergaapt, loop ik voor dit door vele Leidse tweeps bejubelde proefballonnetje niet direct warm. Heeft zo’n museum naast het Letterkundig Museum in Den Haag wel een functie? Wat heeft het buitenlandse toeristen te bieden? Wat ga je er exposeren? Komt er überhaupt publiek op af? En hoe wil je het financieren, in ogenschouw genomen dat wethouder Jan-Jaap de Haan een paar weken geleden nog zei te vrezen voor het voortbestaan van een aantal Leidse musea.

Nee, in plaats van een nieuw, fysiek museum zou ik meer aandacht willen vragen voor het openluchtmuseum dat de muurgedichten reeds vormen – al moeten die door toedoen van noeste winterschilders dan natuurlijk niet één voor één uit het straatbeeld verdwijnen. Gelukkig las ik op muurgedichten.nl dat Tegenbeeld overweegt om het project – dat in 2005 eigenlijk werd afgerond – weer nieuw leven in te blazen. Van mij mogen er in onze stad nog veel meer gedichten van het boekenkastje naar de muur. Ik weet om te beginnen nog wel een kale muur in Leiden Noord…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s