Try out

Vorige week donderdag begon in en rond het station van Leiden het NS Try Out Festival. Net als een jaar geleden stonden de OV-chippoortjes wijd open en veranderde de stationshal drie dagen lang in een gratis toegankelijk cultureel centrum, met bandjes, klassieke muziek, film en literatuur. De een vindt het fantastisch, de ander loopt er schouderophalend voorbij, zoals dat nu eenmaal gaat met kunst.

Diezelfde donderdag werd in Den Haag een kabinet geïnstalleerd dat de komende jaren stevig het mes zal zetten in kunst en cultuur. ‘Fors snijden in linkse hobby’s’ zoals het intussen op aangeven van de Grote Gedoger zo beeldend is gaan heten. Natuurlijk, die te bezuinigen miljarden moeten ergens vandaan komen en wat dat betreft is de VVD in ieder geval consequent: de Leidse afdeling van de grootste partij van ons land stelde – ook al die donderdag – in haar tegenbegroting voor dat Leiden misschien maar beter een einde kon maken aan de ontwikkeling van het Nobel Muziekcentrum en het in leven houden van het LAK-theater.

Wanneer stations in het hele land zouden veranderen in levendige broeinesten waar artistiek talent zich aan het al dan niet toevallig aanwezige publiek kan presenteren, zou dat wellicht iets van de door velen gevreesde culturele kaalslag compenseren. Het NS Try Out Festival duurt echter maar drie dagen; de rest van het jaar is er in de Leidse stationshal niet veel te genieten. Misschien moet dit festival wel vooral worden gezien als een try out voor een mogelijk zeer nabije toekomst, waarin cultuur – net als topsport en meer nog dan nu – afhankelijk is van het bedrijfsleven. Want het regeerakkoord is er helder over: net als bij de bultrug die tijdens het NS-evenement door Naturalis in elkaar werd geknutseld, zit er de komende jaren geen vlees meer op het bot.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s