Succesformule

Als je in Leiden iets tot een succes wilt maken, kun je er maar beter voor zorgen dat er bier bij vloeit. Ik geef toe, dit theorietje is nog niet uitputtend getoetst en allerminst volledig uitgewerkt, maar toch heb ik sterk het gevoel dat ik met deze 'succesformule' een typisch Leidse wetmatigheid op het spoor ben. Zou er in de RGL-plannen sprake zijn geweest van een restauratierijtuig, dan was de weerstand vast stukken minder groot. Leiden is geen stad van veranderingen en nieuwigheden, tenzij…

Toen het Centrummanagement onlangs uniforme huisnummers voor de winkels in het centrum introduceerde, vond ik dat helemaal geen slecht idee. Maar toch vermoedde ik dat het initiatief nauwelijks omarmd zou worden. Twee weken nadat de eerste sticker bij tassenwinkel Comtesse was aangebracht, was dit nog altijd het enige nieuwe huisnummer in de Breestraat. Had toch iets met bier gedaan, denk ik dan.

Dat mijn formule geen garantie biedt voor langdurig succes, blijkt helaas een straat verder. Aan het Noordeinde redde pizzeria Venezia het niet en hebben twee restaurants (La Diva en Kwebbelen) momenteel te kampen met het Syndroom van Johann ('wegens mysterieuze omstandigheden voor onbepaalde tijd gesloten'). Op RTL4 zag ik vorige week tot mijn grote verbazing dat ook North End het moeilijk heeft. Ik schrok er een beetje van. Niet van de niet eens al te rigoureuze plannen die Herman den Blijker met de Engelse pub had, maar wel van de uitgebluste indruk die eigenaar Martijn Snoeck maakte. Wat zakelijk zorgen niet met een mens kunnen doen. Ik gun Leiden (en mezelf) een fantastisch café als North End en hoop – niet in de laatste plaats voor hemzelf – dat Martijn zijn passie weet te hervinden. Want ook op de hoek van het Rapenburg en het Noordeinde moet het bier blijven vloeien!

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder Column

2 Reacties op “Succesformule

 1. Joost Bleijie (Centrummanager Leiden)

  Ha Tjan,
  Leuk om te lezen dat je aandacht schenkt aan de winkelnummers. Ik vrees dat wanneer er drank bij zou komen dat alle nummers scheef hangen ;-)
  Het klopt dat je maar een nummer ziet op de Breestraat. Inderdaad bij Comtesse. Dat komt omdat ze daar nog niet zijn uitgedeeld. Logistiek is het een behoorlijke klus om die nummers op de gevel te krijgen. Je moet de nummers namelijk altijd aan de bedrijfsleider / eigenaar geven anders komen ze bij het oud papier terecht. Vandaar!
  Succes met je column. Zoals je weet lees ik hem iedere week.
  Groeten Joost Bleijie
  Centrummanagement Leiden

 2. Beste Joost,
  Dank voor je reactie. Op Twitter gaf ik al even aan dat ik me baseerde op het bericht van 6 oktober op centrumvanleiden.nl, waarin staat dat alle ondernemers de week erop hun winkelnummers ontvangen. Goed te lezen dat die distributie zo zorgvuldig verloopt, want dat vergroot de kans op succes alleen maar. Overigens, jammer dat je gestopt bent met je column in het Leids Nieuwsblad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s