Groeten uit Egypte

Columbus ontdekte Amerika, en Napoleon Egypte. Althans, de Franse veldheer zag het belang in van de oude Egyptische beschaving en liet de overblijfselen daarvan rond 1800 nauwgezet in kaart brengen. Tot zover het goede nieuws, want hij roofde het land ook leeg, liet talloze oudheden naar Italië verschepen en bood deze daar te koop aan. Koning Willem I tikte er deels met eigen middelen twee collecties op de kop. Die vormen nog altijd de basis van de Egyptische afdeling van het Rijksmuseum van Oudheden, waar tot en met 13 maart de tentoonstelling ‘Egyptische magie’ te zien is.

Als u dit leest bevind ik me zo’n 3500 kilometer van Leiden en laat ik me ter plekke betoveren door Egypte. Dit keer nu eens niet met een all-inclusivebandje om mijn pols aan de Rode Zee, maar cultureel verantwoord, al ronddobberend op het Egyptische Nassermeer. Dit gigantische stuwmeer ontstond in 1960 toen bij Aswan een dam werd gebouwd. De Nijl trad ten zuiden van Aswan buiten haar oevers en zette talloze antieke tempels in Nubisch-Egypte onder water. In de jaren die volgden stelde Unesco alles in het werk deze bouwwerken te redden, door ze af te breken en aan de oevers van het meer weer op te bouwen. Leidse wetenschappers speelden hierbij een belangrijke rol en momenteel ben ik het resultaat van hun noeste arbeid aan het bewonderen.

Eén tempel is niet in Egypte weer opgebouwd, maar werd in 1969 in een bouwpakket van 657 onderdelen naar Nederland getransporteerd: een geschenk van Egypte bij wijze van bedankje voor alle hulp. Sinds 1979 is deze Taffeh-tempel aan het Rapenburg gratis en voor niets te bewonderen, want dat was een voorwaarde van de gulle gevers. Gelukkig zijn er in Egypte nog genoeg tempels over, dus ik red me wel, onder de Nubische zon en bij een graadje of dertig…

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Groeten uit Egypte

  1. Cultureel verantwoord… laat het de PVV niet horen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s